zondag 28 april 2024

De AKKERMENNEKES 50+3 vieringen in de Franciscuszaal


De viering 50+3 van de Akkermennekes  in de Franciscuszaal was geslaagd en de zaal was geheel volgelopen met de oude garde + nieuwe aanwinsten voor de AKKERMENNEKES te steunen.

De folklorische dansgroep "" DE AKKERMENNEKES"" is opgericht in september 1971 in Berkenbos. Op dat ogenblik waren er weinig ontspanningsmogelijkheden in Berkenbos. Het volksdansen op zondagavond was dus een prachtig initiatief om jongeren samen te brengen. In die beginjaren waren er soms wel 60 jongeren aanwezig! Omdat er toen ook nog niet veel mogelijkheden waren voor ruimtes om te dansen hebben we nogal wat moeten verhuizen: naar de bovenzaal van Ons huis, naar de oude parochiezaal, naar de nieuw aangebouwde sporthal, naar de Jak, naar de bovenzaal van Ons Huis, naar de kerk, naar het receptielokaaltje,…Hopelijk kunnen we nu blijven!

Wie niet weet wat een Akkermenneke is!?
 Een kwikstaartje, een vogeltje dat heel de dag over de velden danst. En dat proberen wij ook … tot ze “zo stijf zijn als een Akkermenneke”!

Ze hebben heel wat mensen de basispassen van dansen aangeleerd, heel veel plezier gehad en prachtige ontmoetingen gehad in binnen-en buitenland. Zo reisden zij naar Brilon, Arolsen, Wales, meerdere keren naar Portugal, Hesdin, Angiers, de Elzas, Schagen, ….. allemaal groepen waar vriendschapsbanden gesmeed werden, soms nog tot nu toe! De Akkermennekes ontvingen ook groepen en mensen uit Brilon, Angiers, Urtiga-Portugal, een Oekriense groep, Wales, de Elzas,… waardoor ze hier ook een beeld kregen van hun cultuur.

Zij hadden kindergroepen, een jongerengroep en een seniorengroep, maar die zijn door het grote aanbod van zovele activiteiten gestopt. Ook buiten het dansen waren er verschillende activiteiten. Zij verzorgenden gedurende vele jaren de receptie van de communicantjes en de vormelingen of verenigingen die iets te vieren hadden. En deden optredens bij verschillende verenigingen, Samana, KAV /Femma,….er zullen velen genoten hebben!
Zo hebben zij ook enkele tradities opgebouwd.
De Akkermennekes waren telkens bij de vaste waarden in de organisatie van de Parochiefeesten in Berkenbos waar we een oogstfeest, een sprookjesstoet, de start van de puthekstraditie mee organiseerden. Zij hebben hier uren gedanst en geholpen! Zoveel herinneringen!

Binnen deze groep organiseren zij een nieuwjaarsfeest, driekoningenzingen, een winterwandeling met spek en ei nadien, een weekend dat dit jaar voor de 33e keer zal doorgaan, een driedaagse fietstocht en culturele uitstappen naar Brugge, Gent,….

Door corona hebben de Akkermennekes de viering van 50 jaar de Akkermennekes gemist!
Nadien hebben ze het toch wat moeilijk gehad om terug op te starten , maar we zijn er weer helemaal terug. Wat ouder misschien, maar nog altijd enthousiast en nog altijd plezierig dansend met elkaar. Ze kunnen enkel positief zijn : want dansen is leven, zin geven in het leven, dat is dansen! Een dag niet gedanst, is een dag niet geleefd!
Wij gaan dus rustig verder zo lang we adem hebben!

Toch even nog belangrijke zaken meegeven wat de Akkermennekes de laatste +/- 10 jaren nog gedaan hebben dat wij weten buiten dansen
06 januari 2013 Driekoningen gaan zingen van huis naar huis in Berkenbos door 3 sfeergroepen
06 januari 2013 3 koningen voor 1 dag in cc Muze met de Akkermennekes!!!
                          Workshop met zo'n 60 kinderen aanwezig veel schminken, kleren maken en passen. 

25 juli  2013 vertrek naar de Elzas bij uitnodiging van de groep uit Bouxwiller 'Groupe Folklorique du pays de Hanau'
14 oktober 2015 Volksdansfeest van de Akkermennekes in (oudeĆ  cc Muze
18 november 2015 Volksdansgroep de Akkermennekes trad op in WZC Ocura te Beringen
27 juni 2018 de wedstrijd "mooiste vogelverschrikker" van "De Akkermennekes" met groot succes
07 juli 2019 De zomer van de vogelverschrikker 
26 november 2024 Dez Akkermennekes krijgen chaque van Berkenbos leeft €500
08 april 2023 SAMANA Berkenbos Paasfeest met optreden van de AKKERMENNEKES
 Dank aan Frederique Jamart voor deze prachtige fotoreeks