maandag 25 maart 2024

Rellen op Lindeman een ochtend verder

Na een avond/nacht oproer in Heusden-Zolder-Houthalen en waar er honderden mensen de straat  opgekomen waren omdat in de latere namiddag Koerdische mensen met hun auto's waar koerdische vlaggen buiten wapperden aan de auto's op de Koolmijnlaan de mensen van Turkse afkomst kwamen uitdagen en provoceren. 
Al snel verplaatsen deze Koerdische people zich richting de wijk Lindeman gevolgd door enorm veel auto's met mensen van Turkse afkomst. De koerden konden nog alleen maar een huis invluchten. Voor dit huis was al  snel de straat volgelopen door mensen van de Turkse gemeenschap want dit bericht verspreidde zich zeer snel onder de bevolking op de Lindeman. Van alle kanten kwamen mensen afgezakt naar de Koldersstraat waar dan de rellen zijn uitgebroken.

Ruiten aan het huis sneuvelden, net als autoruiten, spiegels aan de politiecombi's, en er werpen veel boze reacties geroepen. Politie hanteerde de wapenstok en de pepperspray, maar dit alles hielp  niet dus moest er langs alle kanten hulp opgevraagd worden.
Al snel werd de wijk Lindeman afgesloten voor iedereen, en het huis waar de koerden zich in schuilden werd ook door de politie omsingelt. Het provinciaal interventieplan werd afgekondigd en uit alle streken kwam de politie naar onze contreien om de collega s bij te staan en hulp te bieden. Het Federale waterkanon werd ook  opgeroepen en kwam later op de avond toe op de Lindeman. De Helikopter van de politie bleef uren aan een stuk rond vliegen boven de streek om een oogje in het zeil te houden zodat de collegas op Lindeman snel van alles op de hoogte waren. De actie werd geleid door politie Carma

Een hele avond was de spanning te snijden op Lindeman, en de koerden die zich verscholen in het huis werden later op de avond geĆ«vacueerd. De Politie bleef alert en hebben dan het waterkanon ingezet om de groepen uit elkaar te drijven. Er deden zich geruchten dat er koerden met de bus opkomst waren naar Heusden-Zolder want de koerden hadden in Leuven het Newroz feest- het Koerdische lentefeest.
Ondertussen was er een crisiscentrum georganiseerd zodat alles op de voet kon gevolgd worden, politie bleef de ganse nacht nog patrouilleren en hield de afritten autosnelweg goed in het oog.
Ook zouden er gewonden zijn met heel deze onrust tijdens de rellen.
Een aantal personen kregen harde klappen of kregen messteken word er in de omgeving verteld. Deze gewonden zijn naar het ziekenhuis Heusden-Zolder gebracht en naar Genk. Er zou een erg aan toe zijnde persoon gewond zijn.
De Sultan Ahmet moskee en De Diyanet moskee riepen op om kalm te blijven en hoopte dat iedereen tot rust zou komen en plaatsten ook boodschappen op sociaal mediakanalen hiervoor.