maandag 18 maart 2024

Gesprek met Ufuk Murat in de iftartent op het Braderieplein

Iftar is de maaltijd die gedurende de vastenmaand Ramadan door Moslims genuttigd wordt vlak na zonsondergang. Volgens de islam leert vasten de mens aan, zichzelf te bedwingen en kan het eigenschappen aanleren als discipline, uithoudingsvermogen en vooral zelfbeheersing, en leert het de mens aan de baas te zijn over begeerten en lusten. Verder zou vasten het inlevingsvermogen in de armen versterken en het respect in de medemens en God vergroten. Elke dag dat men vast, wordt als een overwinning gezien. De Ramadan is ook een maand van samenhorigheid. Samenkomen met familie en vrienden hoort erbij en motiveert elkaar om de moeilijkheden van het vasten te overwinnen. In Moslim landen wordt er vaak in dorpen en steden een iftartent gezet om mensen samen te brengen tijdens de maaltijd na een vastendag. Dit gegeven bracht Ufuk Murat op het idee om dit ook in Heusden-Zolder te doen.

Ufuk is ondernemer en bedrijfsleider van het bedrijf Ares Service. Zij organiseren events en feesten en hij wist meteen hoe eraan te beginnen. Hij liet een grote tent op de parking aan de koolmijnlaan zetten. Hij regelde alle vergunningen hiervoor. Hij zorgde voor tafels en 120 stoelen. En last but not least, want zonder hen zou het niet gegaan zijn, een hele hoop vrijwilligers en sponsors die zich wilden inzetten om iedere avond mee het iftar eten te maken, te bedelen en te betalen. En wat een succes werd dit! Al iedere avond mag Ufuk genieten van een volle tent mensen die in gezellig samenzijn een iftar maaltijd genieten.
Ufuk vertelt wat dit emotioneel met hem doet. De mensen die hij niet kent en die hij nu mag ontmoeten. Ieder met zijn of haar eigen verhaal en rugzak. Oudere mensen die dagelijks komen, om thuis niet alleen te hoeven zijn. Jongeren die het moeilijk hebben maar wel iedere avond komen helpen om de maaltijd te bedelen.” Mijn hart wordt hier warm van” vertelt Ufuk met de tranen in zijn ogen. Het mooist van al vindt Ufuk als de kleine kinderen hem komen bedanken, daar wordt hij een beetje week van en dan weet hij dat hij het goed heeft gedaan. Ufuk vertelt nog dat iedereen welkom is in de tent. Hij is alleen met reservaties beginnen werken omdat er zoveel aanmeldingen kwamen en hij wilde er zeker van zijn dat iedereen die naar de tent komt een plaatsje zou hebben. De telefoon rinkelt dag en nacht zegt Ufuk, maar dat deert hem niet want hij wil vooral dat de tent iedere dag vol is. Ufuk zijn hele gezin helpt mee in de tent. Zijn vrouw en zijn twee zonen zijn dan ook heel erg fier op hem. Ufuk zijn grootste wens en doelstelling is dat de 120 stoelen iedere dag gevuld zullen zijn tijdens deze 3 weken van de Ramadan. En wat voor volgend jaar? Misschien kan het nog groter, stelt Ufuk voor, eventueel een iftar dorp, dan zou zijn droom Compleet zijn. Glimlachend zegt hij dat hij steeds nieuwe doelstelling heeft en dat de bedrijfsleider in hem hier ook naar boven komt, maar dat dit niet ten koste mag gaan van de gezelligheid die er nu heerst in deze iftartent. Dank aan Linda Graulus voor dit interview en bijhorende foto's