zondag 21 januari 2024

VZOC haalt 10 paarden in beslag op in Overijse

De zesde evacuatie van in beslag genomen dieren van deze week betreft 10 paarden in Overijse.
Terwijl we donderdagavond met hoogdringendheid een zeer ernstig verwaarloosde pony met grote etterende wonden op verzoek van de PZ Carma aan het laden waren in Kinrooi, kregen we simultaan de PZ Druivenstreek aan de lijn.
Op een site in Overijse lag er een paard plat op de zijde rond zich te stampen in een brei van uitwerpselen en modder met wel een dikte van 80 cm!

Tien andere paarden hadden, duidelijk gedurende lange tijd, geen beschikking over enig voedsel of drinkwater. De zeer gemotiveerde inspecteurs van deze politiezone organiseerden aanvankelijk de bijstand door de brandweer en een dierenarts om het gedupeerd paard uit de brei te evacueren en om op de locatie met een tankwagen water te komen leveren aan de dorstige en uitgehongerde paarden.

Terwijl de primaire zorgen voor die avond aan de paarden waren verleend, organiseerden wij in Heusden – Zolder tijdens de late uurtjes de evacuatie van de 10 schichtige paarden tijdens 1 interventie.

Vrijdagochtend waren we dan ook middels 7 voertuigen met de nodige trailers, materialen en een zeer ervaren paardendierenarts ter plaatse in Overijse.
De politie begeleidde ons via spekgladde smalle wegeltjes over een afstand van een goede km te voet naar het dal van de vallei waar de paarden zich bevonden.
Slechts 1 van onze terreinwagens bleek geschikt om over die smalle spekgladde weg naar beneden te rijden en om daarna, met een 800 kg zware trailer mét daarin nog eens 2 volwassen paarden, de helling terug tot boven te trotseren! Volgens deze manier werden de tien paarden telkens per twee in de trailer van onze krachtigste terreinwagen geladen, naar boven uit het dal gebracht en vervolgens weer overgeladen in onze trailers van onze andere voertuigen. Negen uren na ons vertrek vanuit Heusden – Zolder naar de locatie in Overijse waren wij en de paarden terecht in het Opvangcentrum in Heusden – Zolder.
En dan begint hét werk natuurlijk pas!
De dieren afhalen is één stapje, maar daarna volgt de medische en de dagdagelijkse verzorging qua voeding en drinkwatervoorziening. Zoals u op de bijhorende foto’s kan vaststellen, is er nog wel ‘een beetje meer’ naast de ‘algemene’ verwaarlozing met deze paarden aan de hand …
Dank aan het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder vor de goede zorgen aan deze beestjes en dank voor de info en foto's