maandag 1 januari 2024

Vorig jaar hebben we exact 4.507 in nood verkerende dieren opgevangen.

Komende van onze 6.031 opgevangen hulpbehoevende dieren tijdens het jaar 2022 was dit in 2023, met de opvang van ‘slechts’ 4.507 dieren, een duidelijke vermindering.

Dat verschil is te wijten aan het gegeven dat er per interventie minder dieren te gelijker tijd werden aangemeld dan het jaar ervoor.

Zo gingen we dus meermaals 1 jong hulpeloos diertje van bv. een verstoord nestje inheemse dieren binnen één rit afhalen, terwijl er dat eventueel 5 of meer binnen dezelfde case waren geweest.

Wat betreft de meest opgevangen in nood verkerende inheemse vogelsoort staat bij ons – en dit tevens al vele jarenlang in alle andere WOC (Wild Opvang Centra) in Vlaanderen - de houtduif weer traditioneel aan kop.

Als trieste kampioen bij de in nood verkerende inheemse zoogdieren vinden we natuurlijk weerom de egel waarvan wij in Heusden – Zolder er vorig jaar 509 exemplaren over de vloer kregen.

Onze verantwoordelijkheid als erkend Vlaams dierenasiel dat, tevens zoals de andere WOC in Vlaanderen die voor deze specifieke asielwerking gesubsidieerd worden, namen wij in 2023 au serieus door o.a. de opvang van 178 in beslag genomen schapen/geiten en maar liefst 83 ernstig verwaarloosde paarden! Dank aan het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder voor deze gegevens en foto's