zondag 14 januari 2024

Prinses Linda 1 & kleinzoon Adjudant Mathiz 1 zwaaien de scepter bij de Slamridders


De Slamridders zijn weer zover. Met de carnavalsperiode in het zicht moest er een nieuwe aanstelling gebeuren en dat gebeurde deze ochtend voor de 44ste keer met een grote ontbijtshow. De Slamridders zijn de enige carnavalsvereniging die dit doen op een zondagochtend met een ontbijt. Je kon kiezen voor een traditioneel ontbijt of voor een croque. Met een heerlijke tas koffie erbij kon je stilaan in carnavalssfeer komen. Dit gebeurde door carnaval-zanger Bernd die een repertoire bracht van carnavalsliederen in het Maaslands dialect. Schepenen, Burgemeester en de voorzitter van de Slamridders Tim, maakten zich hierna klaar voor de onttroning van Prinses Ines 1 en haar hofdame Linda, die een heel seizoen keihard gewerkt hebben om carnaval binnen onze gemeente te vertegenwoordigen. Dat ze dat goed gedaan hebben was te zien aan een overvolle feestzaal die zich hadden verzameld voor dit evenement. Inez neemt met een dubbel gevoel afscheid. Jammer dat het gedaan is, maar ook blij dat ze er meer kan zijn voor hun zoontje Gaston, die tijdens de voorbije carnavalsperiode geboren werd. De kroon, de gemeentelijke medaille, de cape en de scepter werden terug genomen door de voorzitter en even weggelegd tot de bekendmaking van de nieuwe carnavalsvertegenwoordiging.

Er was eerst nog een optreden van carnavalszanger Pé uit Bocholt voor dat het ceremonieel werd verder gezet. Heel het geheel werd aan elkaar gesproken door presentator Jean-Paul Klinkers die dit voor Heusden-Zolder al voor de 44ste keer doet. 11 x 4 is een speciaal cijfer in de carnavalswereld, waardoor Jean-Paul werd gehuldigd en een mooi aandenken krijgt voor deze jarenlange en goede samenwerking. Maar eerst maakte hij bekend wie de nieuwe carnavalshoofd zal zijn voor seizoen 2024-2025. Het gordijn ging langzaam open en toen kwam Prinses Linda 1 tevoorschijn in haar mooie blauwe gewaad. Nadat Linda gekroond was kondigde ze aan dat ze geholpen zou worden door niemand minder dan haar kleinzoon, Adjudant Mathiz 1.

Linda heeft wel wat ervaring en weet duidelijk waar ze aan begint. Vorig jaar was ze nog hofdame van Inez, maar 5 jaar geleden waren Linda en haar echtgenoot Benny het 1ste prinsenpaar van de Slamridders. Nu zal ze dus Prinses Linda 1 zijn samen met haar kleinzoon Mathiz als Adjudant. Ze beloven een mooi carnavalskoppel te worden en veel snoep te gooien op de carnavalsstoet van zondag 7 april en als het weer meezit nemen ze baby Gaston van Ines en voorzitter Tim mee.
Dank aan Linda Graulus voor verslag & foto's