zaterdag 27 januari 2024

OPGEPAST voor gsm achter het stuur rijbewijs altijd 15 dagen kwijt

“Afleiding door GSM-gebruik achter het stuur is één van de killers in het verkeer. Volgens studies is er in 8% van de dodelijke ongevallen sprake van GSM-gebruik. Vertaald naar slachtoffers betekent dat 50 doden en 4500 gewonden per jaar.

Tijdens de voorbije jaren heeft parket Limburg samen met de politiediensten herhaaldelijk actie gevoerd tegen gsm-gebruik achter het stuur. Telkens werden grote aantallen bestuurders betrapt. Dat bevestigt ons vermoeden dat we te maken hebben met een zeer hardnekkige gewoonte en dat af en toe actie voeren niet zal volstaan om gedragsverandering te bekomen. Daarom hebben wij beslist voortaan systematisch over te gaan tot OIRB bij betrapping op gsm-gebruik achter het stuur. Wie zijn gsm of om het even welk ander mobiel apparaat met scherm hanteert terwijl hij met een motorvoertuig aan het rijden is, zal vanaf 1 februari 2024 zijn rijbewijs onmiddellijk voor vijftien dagen moeten inleveren waarna ook een boete zal volgen. Hiermee willen we een duidelijk signaal geven en bijdragen aan veilig verkeer.”

Dank aan Parket-Limburg voor een nieuwe, Limburgse parketrichtlijn omtrent gsm-gebruik achter het stuur? We maken jullie graag dit bericht over omdat er momenteel over dit onderwerp onjuiste info verspreid wordt.