maandag 11 december 2023

Trage weg van de maand – Beekbeemdenpad


Dank aan Robin Put voor deze nieuwe trage weg uit te werken en voor de mooie foto's
Lengte van het pad: 1300 meter. Breedte van het pad: ongeveer 2 meter
Het Beekbeemdenpad is een verbinding tussen Mommestraat, Ringlaan en Molenstraat. Oorspronkelijk was enkel het deel tussen Mommestraat en de opvang ‘T Klim-Op-Ke aan Beekbeemdenhof goed berijdbaar met de fiets. Dit deel werd indertijd aangelegd voor de kinderen om naar de voormalige gemeentelijke basisschool Beekbeemden te gaan, je kon dan via de parking van de school aansluiting vinden met de Ringlaan.

Daar kwam onlangs verandering in toen het pad opgewaardeerd werd richting de Molenstraat (via het project “Mijn Mangelbeek”)

Beekbeemdenpad in beeld
De ondergrond van het bestaande pad is hard en bestaat uit Dolomiet. Dit pad is vakkundig aangelegd en mooi vlak. Er ontstaat praktisch geen plasvorming na een regenbui. Dit is een aangenaam en comfortabel pad om over te fietsen.

Je start aan de Mommestraat waarbij je via een kleine brug over de Schansbeemdenbeek tot aan de opvang rijdt. Vandaaruit kan je via de parking van de opvang (Beekbeemdenhof) ook aansluiting vinden met de Ringlaan waarbij je links naar de Leerplaneet en rechts naar Zolder-Centrum rijdt. Je moet enkel opletten in de scherpe bochten van het pad vlakbij de opvang, het zicht is daar beperkt en je ziet andere fietsers of wandelaars niet aankomen. Vertragen is de boodschap.

Dolomiet ondergrond.
Het opgewaardeerde deel start aan de opvang en loopt langs de Mangelbeek door tot aan Molenstraat, de ondergrond is zachter en minder vast van structuur maar wel zeer comfortabel om over te rijden.

Everzwijnen
Er zijn everzwijnen actief in dit gebied. Vlakbij de ingang aan de Molenstraat zijn er wroetsporen zichtbaar naast het vernieuwde pad. Deze dieren houden zich overdag schuil en zijn vooral bij schemering en ’s nachts actief.

Raadpleeg zeker de aanbevelingen in dit artikel van Natuurpunt waarin wordt aangegeven hoe je te gedragen als je een everzwijn op je pad krijgt.

Langs het vernieuwde pad word je verrast door het charmante kabouterverblijf van de Poelmennekes, vernoemd naar de grootouders van Luc Poelmans. Luc heeft het knusse huisje ontworpen om voorbijgangers te verrassen. De kabouters laten zich bovendien graag vastleggen op foto’s en zijn momenteel gehuld in een feestelijke kerstsfeer.
Lees alles rustig na via deze link van de Fietserbond