zondag 10 december 2023

PALENSTINA betoging op het Heldenplein

Deze namiddag was het druk op het Heldenplein met een solidariteitsbijeenkomst in het kader van de zorgwekkende situatie in Palestina. Dit was een organisatie van een groep vrijwillige burgers .... die hoopt voor een betere toekomst voor de Palstijnen in de Gazastreek.
Ondertussen vielen er al meer dan 17 000 onschuldige burgerslachtoffers op amper 60 dagen tijd, waarvan minstens een 8500 kinderen. Er werd opgeroepen tot een vreedzame bijeenkomst, waar we gezamenlijk onze bezorgdheid delen over de voortdurende conflicten en de schending van de mensenrechten. Zo werd er ook gevraagd om samen te streven naar vrede, begrip en een onmiddellijke beëindiging van het conflict. 

Op het Heldenplein zelf stonden grote schermen waar alles kon gevolgd worden van op afstand zodat iedereen de toespraken kon horen en zien.  Een grote menigte die was komen opdagen om hun solidariteit te tonen, de mensen brachten vlaggen spandoeken en borden met teksten mee om dit te tonen. alles volgde. Prachtige organisatie en Laten we samen streven naar vrede, begrip en een onmiddellijke beëindiging van het conflict. Jullie aanwezigheid is een teken van solidariteit en hoop voor een betere toekomst.


Deze zorgvuldig samengestelde bijeenkomst biedt een platform voor een gevarieerd programma. Vooraanstaande professionals, waaronder een advocaat en een theoloog, zullen hun perspectieven delen over het conflict, waardoor een brede kijk op de kwestie wordt geboden. Het burgerinitiatief geniet de volledige steun van zowel de gemeente als de politie, wat heeft geresulteerd in een officiële vergunning voor het evenement. 

Het doel van de bijeenkomst is tweeledig: ten eerste biedt het een gecontroleerde en constructieve uitlaatklep voor de gemeenschap om hun emoties en zorgen over het Palestijns-Israëlisch conflict te uiten. 

Ten tweede streeft het initiatief ernaar het bredere publiek te informeren over de complexe geschiedenis en de actuele situatie van het conflict. Palestina wordt geconfronteerd met schendingen van mensenrechten, oorlogsrechten, en de bescherming van burgers in conflictzones. Het optreden tijdens gewapende conflicten brengt niet alleen aanzienlijke schade toe aan burgerlijke infrastructuur zoals ziekenhuizen, scholen en gebedshuizen, maar leidt ook tot tragische aantallen slachtoffers, waaronder en voornamelijk onschuldige kinderen en vrouwen. De beperkte toegang tot minimale menselijke voorzieningen en de verhindering van humanitaire hulp verergeren de humanitaire crisis.

 Het patroon van dodencijfers, vooral onder kwetsbare bevolkingsgroepen, werpt de schaduw van genocide op deze tragische situaties. Het overwinnen van deze hindernissen vereist internationale samenwerking en vastberadenheid om de rechten van elk individu te waarborgen en een einde te maken aan het leed dat voortvloeit uit deze schendingen. De organisatoren roepen de gemeenschap op om deel te nemen en samen bij te dragen aan een respectvolle dialoog over een kwestie die wereldwijd aandacht verdient. De bijeenkomst belooft een waardevolle gelegenheid te zijn om begrip te vergroten en bruggen te slaan tussen diverse perspectieven.