maandag 18 december 2023

NEOS Heusden-Zolder ontving Stefan Blommaert

Met veel dank aan Dominique Logier voor het verslag en Robrecht Froyman voor de foto's. Klik op de foto's voor groter formaat te zien
Meer dan 40 NEOS-leden kwamen luisteren naar de voordracht van Stefan Blommaert: “De Nieuwe Zijderoute”. Stefan Blommaert is voormalig Vlaams nieuwsanker en journalist. Hij specialiseerde zich in de geschiedenis en de actualiteit van Oost-Europa. Eind augustus 2012 werd hij de vaste correspondent vanuit het Chinese Peking.

Eeuwenlang speelt China al een belangrijke economische rol in de wereld. In 2013 lanceert de Chinese president het idee van een nieuwe zijderoute. Hij wil het historische handelstraject nieuw leven inblazen door de transportinfrastructuur in de landen langs de route te vernieuwen. Schoorvoetend probeert de Europese Unie een antwoord te bieden op de economische opmars uit het Oosten. In 2015 volgt Stefan Blommaert de oude zijderoute met een terreinwagen. In alle landen die hij doorkruist valt één ding op: de aanwezigheid van de Chinezen. China zet zijn indrukwekkende zijderoute-plannen voort.