woensdag 20 december 2023

Circuit in België innoveert met digitale veiligheidsvlaggen


Verbetering van de veiligheid en efficiëntie op Circuit Zolder Het iconische 4 km lange Circuit Zolder in België is al meer dan 60 jaar het toneel van autosportraces. Terwijl racevoertuigen razendsnelle snelheden bereiken, blijft het circuit betekenisvolle stappen ondernemen om de veiligheid en het operationele toezicht te optimaliseren. Recentelijk heeft het Grade 2 Circuit Zolder FIA & FIM gehomologeerde Grade 2 LED-panelen van MYLAPS geïnstalleerd. Strategisch gepositioneerd rond het circuit bemanden de ultraheldere digitale LED-panelen vlaggenstations om veiligheidsvlaggen en kritische waarschuwingen uit te zetten, wat onmiddellijke reacties van chauffeurs opwekte. Dit vermindert de afhankelijkheid van vlagmaarschalks die naar veiligere posten kunnen verhuizen. De digitale LED-panelen zijn goed zichtbaar onder alle weersomstandigheden, waardoor racers voortdurend volledig zicht hebben op de nieuwste trackstatusupdates voor een beter situatiebewustzijn en veiligheid.

Als bestaande gebruikers van het MYLAPS-timingsysteem en transponders, vertrouwd door toonaangevende wereldwijde motorsportorganisaties zoals MotoGP, WEC, IndyCar en NASCAR, erkent het team van Circuit Zolder de impact van het integreren van beproefde technologieën om de nauwkeurigheid en veiligheid te verbeteren.

Samenwerking met Time Service en MYLAPS Sports Technology
Om een geavanceerd racecontrolesysteem te implementeren, afgestemd op de unieke behoeften van Circuit Zolder, speelde een ervaren partner een belangrijke rol. Door samen te werken met het Nederlandse tijdwaarnemingsbedrijf Time Service kreeg Circuit Zolder praktische begeleiding en inzicht in het geavanceerde racecontrolesysteem. De tijdwaarneming en digitale LED-panelen zijn ontwikkeld door MYLAPS Sports Technology, de wereldmarktleider op het gebied van sporttiming en expert in racecontrole-oplossingen. Het MYLAPS X2 Race Control-systeem is een volledig geïntegreerde oplossing, inclusief FIA & FIM gehomologeerde lichtpanelen, om alle actie die op het circuit plaatsvindt te controleren. Voor hun tijdwaarneming vertrouwt Circuit Zolder op het X2 Timing System met MYLAPS Transponders. Dit wordt algemeen erkend als het meest betrouwbare en nauwkeurige timingsysteem, dat wordt gebruikt door veel van de beste mondiale motorsportorganisaties zoals MotoGP, WEC, IndyCar, NASCAR en nog veel meer.

PS: ‘Het is geweldig om samen te werken met Circuit Zolder en onze partner Time Service. De goed zichtbare MYLAPS LED-panelen zijn de beste manier om de laatste status van het circuit met coureurs te communiceren, waardoor de veiligheid voor iedereen op het circuit wordt vergroot.’
Over Circuit Zolder
Circuit Zolder, gebouwd in de jaren zestig, ligt midden in het Limburgse groen in het noordoosten van België. Het circuit beslaat 4 kilometer asfalt, 10 bochten waarvan 3 chicanes, een gewaagde Sacramensheuvel en 2 lange rechte stukken. Het zeer technische circuit van Circuit Zolder heeft altijd voor een uitdaging gezorgd voor mens en machine. Dit gaat terug naar het vroege begin (inmiddels meer dan 50 jaar geleden), over de Formule 1-jaren van de jaren '70 en '80, tot aan de dag van vandaag.

Over Tijdservice
Time Service is van oorsprong een tijdwaarnemingsbedrijf met meer dan 20 jaar ervaring in het maken van geavanceerde software voor motorsporttoepassingen. Time Service is internationaal actief met klanten die het hoogste niveau aan oplossingen nodig hebben op het gebied van timing en racecontrole. Alle software wordt in eigen huis gemaakt door onze software-ingenieurs en tijdwaarnemers samen voor het ontwikkelen van de beste oplossingen voor tijdwaarneming en racecontrole over de hele wereld. Time Service is een van 's werelds toonaangevende bedrijven in de ontwikkeling van software voor tijdregistratie en racecontrolebeheersystemen die op maat worden gemaakt voor onze klanten.

Over MYLAPS Sporttiming
Bij MYLAPS ondersteunen we racers, atleten en evenementen bij het creëren van hun ultieme sportervaring. Elk jaar leggen we de prestaties vast van meer dan 20 miljoen mensen over de hele wereld. We ontwikkelen nauwkeurige, betrouwbare en gebruiksvriendelijke technologie om gegevens om te zetten in inzichten, vooruitgang en plezier. Opgericht in 1982, hebben we een revolutie teweeggebracht in de wereld van sporttiming en racecontrole met baanbrekende innovaties en sindsdien de norm bepaald. Onze producten en platforms worden gebruikt bij professionele evenementen zoals de Olympische Spelen en INDYCAR tot talloze lokale evenementen om de hoek.

Maakt racen veiliger
Harry Steegmans, General Manager bij CircuMit Zolder: “We zijn verheugd om de MYLAPS LED-panelen op ons circuit geïnstalleerd te zien. We merkten meteen dat coureurs sneller reageerden op statuswijzigingen, waardoor racen veiliger werd voor alle betrokkenen.”

Vlaggen met hoge zichtbaarheid
Engelbert Gieskes, Commercieel Directeur Motorsport bij MYLA