donderdag 7 december 2023

Alles over elektrisch fietsen bij KWB-Overdag


‘Test eerst de fiets’, zo begon Koen Lemmen, van Bolbikes, zijn uiteenzetting bij KWB-Overdag. Dan overliep hij de belangrijkste functies of onderdelen van elektrische fietsen, met telkens hun plus-en minpunten. Vooreerst de batterij, dit is het duurste onderdeel van zo’n fiets. Dan de laders, ook hier verschillende soorten. ‘Wacht nooit tot de batterij helemaal leeg is’, was zijn volgende raad. Ook het display werd voorgesteld, met de toekomstige mogelijkheden van gebruik via de GSM.

Daarna kwamen de versnellingen aan bod en het belang van geregeld schakelen. Ketting of riem? De riem gaan langer mee, alles hangt ook af van jouw gebruik. Koen legde veel nadruk op het onderhoud. De bandenspanning moet de juiste druk hebben, best is dit regelmatig na te kijken. Ketting en tandwielen moeten proper zijn, de batterij moet actief blijven, zelfs bij lang niet-gebruik toch wat bijladen.

 De fietshandelaar besloot met enkele waarschuwingen: ‘ batterijen nooit ’s nachts opladen zonder toezicht, en tijdens een strenge winter bewaren bij kamertemperatuur. Als je niet het risico wilt lopen om onverwachts te moeten wegrijden met bijna lege batterij, best is toch na een ritje de batterij dadelijk opladen. En altijd een helm opzetten en een fluorescerend jasje dragen’ Veel dank aan Ludo Deleux voor verslag & foto's