donderdag 23 november 2023

Restauratie SCHACHTBOK Zolder start begin volgend jaar



Dank aan ARAT architecten (deel restauratie) en CLVR architecten (deel nieuwbouw/verbouwing) voor al de foto's en het verslag. 
Restauratie mijngebouwen Heusden-Zolder: nieuwe jeugd voor 100-jarig erfgoed
Bijna een eeuw na de bouw van de iconische schachtbok en het bijhorende ontvangstgebouw in Heusden-Zolder starten de langverwachte restauratiewerken van dit industrieel erfgoed op de voormalige mijnsite. Samen met het architectenteam van ARAT verzoenden we verleden en heden en gaven we vorm aan een clever hoogtepunt. En dat mag u letterlijk nemen. Een prestigeproject samengevat in drie stappen.

1. Inlezen in het verleden
Voor de bouw van de schachtbok en het onderliggende ontvangstgebouw moeten we teruggaan naar het jaar 1925. Verschillende aanpassingswerken door de jaren heen in combinatie met de onvermijdelijke tand des tijds leidden ertoe dat van het oorspronkelijke gebouwbeeld nog bitter weinig overblijft.
Om deze historische site helemaal in ere te herstellen, werd besloten om over te gaan tot een grootschalig restauratieproject, aangevuld met een aantal nieuwbouwelementen.

Hier kwam in de voorbereidende fase voorafgaand aan het ontwerp uiteraard heel wat research bij kijken. Om de gebouwen visueel en gevoelsmatig helemaal te doen herleven, doken we dus eerst tal van geschiedenisboeken en erfgoeddossiers in.

2. Herbestemming met clevere hoogvlieger
Het voormalige ontvangstgebouw zal in de toekomst een dubbele functie vervullen. Enerzijds als kantoorruimte (800 m2), anderzijds als museale ontvangstruimte voor bezoekers die meer over het verleden van de site willen weten. In deze laatste ruimte zal ook een van de twee originele skipinstallaties – die gebruikt werden om kolen mee te transporteren – blijven schitteren.

Vanuit dit gebouwdeel kunnen toekomstige bezoekers bovendien de 52 meter hoge weg naar het indrukwekkende uitkijkplatform inzetten. Dit via een panoramische lift die hen langs de volledig gerestaureerde schachtbok omhoog leidt.

Het team van ARAT en CLVR stelden in het ontwerp voor om ook een skylounge te bouwen aan de top van de schachttoren, waar bijkomende events kunnen georganiseerd worden. Een advies dat warm ontvangen werd en hierop mee in het definitieve ontwerp werd opgenomen.

3. Waterdichte afspraken
De schachtbok en het ontvangstgebouw krijgen straks te maken met zowel restauratie- als nieuwbouwwerken. Daar waar het architectenteam van ARAT zich vooral over het restauratiedeel ontfermt, staat CLVR in voor de nieuwbouwdelen.

Dit vergde al van in de absolute beginfase een duidelijk en open communicatie. De constructies dienen namelijk te voldoen aan de eisen van vandaag, onder meer op vlak van stabiliteit, veiligheid, isolatie, energieverbruik… Door te werken met een box-in-box-principe herstellen we de gebouwen langs de buitenzijde in hun eigenheid, net omdat de nodige “moderne” ingrepen maximaal langs de binnenzijde doorgevoerd worden. Aan de basis hiervan lag een intensief BIM-traject, dat de kwaliteit en accuraatheid van het ontwerp vanaf dag één ten goede kwam.

Bovendien kwamen we op deze manier helemaal tegemoet aan de belangrijkste wensen die de toekomstige kantoorgebruikers aan ons voorlegden, met name een doordachte circulatie en voldoende lichtinval, en dat over de verschillende bouwlagen heen.

Onze volgende uitdaging: Centraal Magazijn
Begin 2024 staan de effectieve werken aan dit project op het programma. Intussen maken CLVR en ARAT zich al op voor een volgende historische opdracht: de renovatie van het Centraal Magazijn, even verderop. Dit imposante voormalige opslaggebouw zal straks omgetoverd worden tot een plek waar horeca, toerisme, kantoren en andere faciliteiten samenkomen. We houden u hier ongetwijfeld van op de hoogte.

Welk stukje geschiedenis wilt u doen herleven?
Bij CLVR hebben we een uitgebreide expertise in het samenbrengen van verleden en heden, telkens met het oog op een beloftevolle toekomst. Welk project wenst u graag aan ons voor te stellen? Contacteer ons voor een verkennend gesprek. Intussen nodigen we uit om alvast een kijkje te nemen naar onze verschillende referentieprojecten.