vrijdag 10 november 2023

NEOS H|Z bezocht kaasmakerij Catharinadal in Achel

26 

Neos leden uit Heusden-Zolder hebben de kaasmakerij in Catharinadal in Achel bezocht.De kaasboerderij is gelegen op de plaats waar de zusters Fransiscanessen sinds de vijftiende eeuw woonden. Na de Franse revolutie kwam de boerderij in het bezit van de plaatselijke adel en nu is de boerderij sedert drie generaties eigendom van de familie Boonen. Peter en Bert doen aan duurzame landbouw: het roodbont koeienras krijgt eigen voedergewassen, ( o.a.eigen selectie graszaad, klaver voor de weiden) zodat de kwaliteit van de melk gegarandeerd is. De melk wordt niet gepasteuriseerd, het bacteriegehalte is extreem laag, de temperatuur wordt op 2° gehouden.

Wat hebben daar nog geleerd? Heel veel!
In de kaasmakerij wordt de melk opgewarmd, stremsel en specifieke bacteriƫn worden toegevoegd. Daarna wordt de wrongel van de wei gescheiden en in de kaasvorm gelegd. Na minimum 12 uur gaat de kaas in een pekelbad, wordt vervolgens ingesmeerd met een coating en bewaard in een goed verluchte ruimte met een constante temperatuur tussen 13 en 17 graden. De kaas wordt regelmatig omgedraaid en ingesmeerd met azijn om schimmelvorming te voorkomen. Bovendien heeft elke kaas een lotnummer. Kaasmakerij Catharinadal beschikt over 13 rijpingskamers.
Wij waren aangenaam verrast door het joviale onthaal, de deskundige uitleg van de gids en van Peter, de kaasmaker zelf (die een aardig mondje algemeen beschaafd Achels praatte), en van de kaasproeverij achteraf. We gingen niet met lege handen naar huis; ieder van ons kreeg yoghurt mee naar huis. In de boerderijwinkel werd ook nog gretig kaas aangekocht!
Dank aan Dominique Logier voor het verslag en dank aan Robrecht Froyman voor de foto's