zaterdag 4 november 2023

JUBILEUMTENTOONSTELLING Heemkundige Kring Heusden tem 12 nov.(7)

Partnersteden van Heusden (Heusden-Zolder vanaf 1977).
In de jaren zestig werd onder impuls van het gemeentebestuur overgegaan tot de oprichting van een gemeentelijk comité belast met de coördinatie van de verschillende festiviteiten van de verenigingen. Eenmaal dat dit comité was uitgebouwd, ontstonden de contacten met gemeenten in ons land en in het buitenland. De eerste contacten begonnen al in 1964: men verzusterde met Heusden bij Gent en Heusden in Nederlands Brabant. De Europese eenmaking indachtig werd ook uitgekeken naar contacten in het buitenland.

Het feestcomité in de gemeentelijke blokhut (geschenk van de stad Brilon) achter het kasteel van Meylandt. Frans Jamers, Fanny Mentens-Vanstraelen, Roger Detiège, Jozef Gijbels, Jozef Smets, Marcel Hermans, Germaine Broekmans-Bijnens, Jos De Keyzer, Johan Mentens, Jef Minten, Gaston Bielen, Marieke Schneider, Roger Opsomer, Rudolf Indeherberghe. (zie de bovenstaande foto)


Fotobeschrijving:
kleine foto links =     Onthulling van het geschenk van onze gemeente aan de stad Brilon op 1 september
                                1991. Jaak Vandenwijngaert, Gustaaf Beerten, Jef Minten, Frans Jamers, X, Frank
                                Verlinden, Henri Vanroy, X, Germaine Bijnens, Hulshoff (Burgemeester van
                                Brilon), Fanny Vanstraelen, X, Georges Baptist, Anne Meynen, Paul Joris
                                (maker van het kunstwerk).     
kleine foto midden = 15-Jaar verbroedering: Georges Baptist, Frans Jamers, Jef Minten, Henri Vanroy, Fanny Vanstraelen,
                                Marcel Lemmens, Frans Reynders en Frank Verlinden.  
kleine foto rechts =   Brilon, stadhuis, pomp en hoofdkerk

Brilon
In het kader van de Europese verstandhouding verzusterde de vroegere gemeente Heusden reeds in 1971 met de stad Brilon (Duitsland). De verzusteringsband met de stad Brilon werd officieel bekrachtigd door de toenmalige burgemeesters Aerts van Heusden en Hillebrand van Brilon op zondag 19 september 1971.


De stad Brilon is gelegen in Hochsauerland (deelstaat Noordrijn-Westfalen) op 350 km van onze gemeente. De Sint-Petrusbron, die midden op het marktplein prijkt, vormt nog steeds het symbool van de stad. Het stadhuis is een van de oudste van Duitsland en de toren van de Propsteikirche was ooit een stevige vestingtoren. Ook zijn er In de binnenstad nog veel oude vakwerkhuizen bewaard gebleven. Geschiedenis en traditie leven nog echt in Brilon. Zo zijn er de jaarlijks terugkerende schuttersfeesten in het oude stadscentrum. Ook de tweejaarlijkse “Schnadegang” (een voettocht van 23 tot 45 km) bestaat reeds sedert 1388. Alle mannen trekken er dan gezamenlijk op uit om een vijfde van de stadgrenspalen te controleren.Behalve geschiedenis en folklore heeft Brilon ook heel wat natuur te bieden. Brilon is bosrijk en de groenste stad van Duitsland. Bovendien is de stad sinds 2000 officieel erkend als Kneippkuuroord. In al die jaren vonden er vele officiële contacten plaats maar ook wederzijdse bezoeken tussen de leden van verschillende verenigingen

Dit jaar wijden we onze uitgave aan het 50-jarig Jubileum van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden Het fotoboek kan besteld worden door overschrijving van €20 op rekeningnummer: BE 45 7351 1613 8589.

Boeken kunnen afgehaald worden bij Sylvain Huybrechts, St.-Jansblok 93, Heusden-Zolder Tel: 011/75 94 01

Niet afgehaalde boeken worden aan huis bezorgd (enkel in Heusden)
Boeken worden verzonden aan € 20 + € 6 (is € 26)

Boeken zijn ook verkrijgbaar bij:
Dagbladhandel Vera, Guido Gezellelaan 9, Heusden-Zolder
Zelfbediening Spar-Aerts, Guido Gezellelaan 175, Heusden-Zolder.
Voedingswinkel Gijbels Frans, Voortstraat, Heusden-Zolder.
Bij alle leden van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden.

Dit jaar vieren we ons 50-jarige bestaan met een speciale uitgave.
De Geschied- en Heemkundig Kring Heusden nodigt u dan ook uit op de tentoonstelling van deze speciale editie die je kan bezoeken vanaf  zaterdag 28 oktober in: WZC Hof ter Bloemen, Pastoor Van Mierlolaan te Heusden.
Deze tentoonstelling en boekenverkoop loopt tot en met 12 november 2023 alle dagen van 14u00 tot en met 17u30 Hof Ter Bloemen. Info: Geschied- en Heemkundige Kring Heusden – 011 75 94 01