zondag 5 november 2023

JUBILEUMTENTOONSTELLING Heemkundige Kring Heusden tem 12 nov.(8)

Arolsen, gelegen in de deelstaat Hessen (district Waldeck-Frankenberg), werd in 1997 erkend als kuuroord en mag zich sindsdien Bad-Arolsen noemen. De stichting en de uitbouw van de stad zijn nauw verbonden met het vorstenhuis Waldeck und Pyrmont. In de achttiende eeuw werd er een schitterend barokkasteel gebouwd wat momenteel nog steeds bezocht kan worden. Ook werden er toen verschillende straten aangelegd in barokstijl.

Een van de beroemdste inwoners van de stad was Daniël Rauch, gekend als een uitstekend beeldhouwer. Op het barokke element van de stad wordt cultureel en toeristisch ingespeeld. Ieder jaar vinden er de “Arolser Barock-Festspiele” plaats. Een tevens jaarlijks terugkerend evenement is de “Viehmarkt”. Het is een groots evenement dat jaarlijks ruim een miljoen bezoekers trekt. In België is Bad-Arolsen lange tijd gekend als garnizoensstad, waar het Belgisch leger na de Tweede Wereldoorlog een belangrijke kazerne had. Op 5 mei 1973 ondertekenden de toenmalige burgemeesters Lemmens van de gemeente Zolder en Dr. Welteke van Arolsen officieel de verzusteringsoorkonde. Vele jaren hebben er, mede door de niet-aflatende inzet van de heren Fritz Schubert en Jozef Smets talloze contacten plaatsgevonden tussen Bad-Arolsen en Heusden-Zolder.

Op de bovenstaande foto uit 1999 herkennen wij:
1999: 20 jaar verbroedering met Bad-Arolsen. André Claes, Germaine Bijnens, Jos Dekeyser, Hugo Maex, Frans Jamers, Lena Helsen, Georgette Lenaerts, Chris Rubens, Michel Roelands, Theo Coucke en Gilberte Claes
Onderstaande foto is kasteel Bad Arolsen

Dit jaar wijden we onze uitgave aan het 50-jarig Jubileum van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden Het fotoboek kan besteld worden door overschrijving van €20 op rekeningnummer: BE 45 7351 1613 8589.


Boeken kunnen afgehaald worden bij Sylvain Huybrechts, St.-Jansblok 93, Heusden-Zolder Tel: 011/75 94 01

Niet afgehaalde boeken worden aan huis bezorgd (enkel in Heusden)
Boeken worden verzonden aan € 20 + € 6 (is € 26)

Boeken zijn ook verkrijgbaar bij:
Dagbladhandel Vera, Guido Gezellelaan 9, Heusden-Zolder
Zelfbediening Spar-Aerts, Guido Gezellelaan 175, Heusden-Zolder.
Voedingswinkel Gijbels Frans, Voortstraat, Heusden-Zolder.
Bij alle leden van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden.

Dit jaar vieren we ons 50-jarige bestaan met een speciale uitgave.
De Geschied- en Heemkundig Kring Heusden nodigt u dan ook uit op de tentoonstelling van deze speciale editie die je kan bezoeken vanaf  zaterdag 28 oktober in: WZC Hof ter Bloemen, Pastoor Van Mierlolaan te Heusden.
Deze tentoonstelling en boekenverkoop loopt tot en met 12 november 2023 alle dagen van 14u00 tot en met 17u30 Hof Ter Bloemen. Info: Geschied- en Heemkundige Kring Heusden – 011 75 94 01