zaterdag 14 oktober 2023

TRAGE WEG => rooien van bomen en struiken in de Mangelbeekvallei


Terwijl de ene ploeg bezig is met het aanleggen van de verharde wandelpaden in de vallei is de andere ploeg actief met het rooien van struiken, takken en bomen op die plaatsen waar de wandelwegen verhard worden. Akkoord de grote kraan laat zijn sporen na in het zand en zorgt dat er modder op de wandelpaden ligt. Maar in het kort worde dit met de buldozer  tot op een diepte de zand uitgereden en zo komt dan de dollomiet in de plaats. Deze firma zorgt er ook voor dat de bomen, struiken en takken  mee worden genomen en van het domein Mangelbeekvallei worden verwijderd.

Dus op dit moment zijn de werken gestart voor het thema “Trage wegen” de eerste uitvoeringen . Heusden-Zolder heeft heel wat basisvoorzieningen op wandel- en fietsafstand. Door gebrekkige of onveilige verbindingen hiertussen, kiezen inwoners nog te vaak voor minder duurzame verplaatsingen met de wagen. De projectpartners investeren daarom in veilige, functionele wandel- en fietsverbindingen die, dwars door de Mangelbeekvallei, de woonkernen met elkaar verbinden.

Gebaseerd op voorstellen en inventarisatie van trage wegen door de verschillende dorpsraden, werkte VLM (Vlaamse Landmaatschappij) samen met lokaal bestuur Heusden-Zolder een fijnmazig ‘trage wegen’-netwerk uit. We verbeteren daarvoor bijna 10 km bestaande trage wegen en leggen enkele volledig nieuwe paden aan. Bij de aanleg houden we uiteraard rekening met de natuurwaarden van de Mangelbeekvallei en de toekomstige plannen voor valleiherstel. Verharding bestaat voornamelijk uit waterdoorlatende materialen en straatverlichting is niet voorzien. In de zeer natte zones kiezen we voor een knuppelpad. Dank aan www.heusden-zolder.be voor de gebruikte info hierover

Denk er aan zondag is DE DAG VAN DE TRAGE WEG
vanuit Zolder-Centrum te voet of met de fiets.
De uitgestippelde wandelingen en fietstocht starten aan ’t Weyerke, Zaal De Schaft in de Domherenstraat. Geniet nadien van een verfrissend drankje, aangeboden door het lokaal bestuur.

Lange wandeling: +/- 10 km – 2,5 uur - start om 13.30 uur
Korte wandeling: +/- 4 km – 1 uur 15 min. – start om 14.30 uur
Deze wandeling is buggy- en rolstoelvriendelijk bij mooi weer.
Fietstocht: +/- 25 km - 2 uur 15 min. – start om 13.30 uur
De fietstocht gaat via verschillende onverharde wegen.