vrijdag 27 oktober 2023

Sport Vlaanderen Heusden-Zolder Velodroom Limburg is officieel geopend


 Dank aan Frederique Jamart voor de foto's
Vrijdagavond is de gloednieuwe velodroom in Heusden-Zolder officieel geopend.
Het multidisciplinaire sportcomplex herbergt een state of the art olympische overdekte wielerbaan, maar daarnaast ook een gymnastiekhal, fitness, inspanningslab, een medisch centrum, vier sportvelden en een sportcafé.

 Het waren Minister van Sport Ben Weyts en burgemeester van Heusden-Zolder Mario Borremans die vrijdag het complex plechtig mochten openen en onthullen, in aanwezigheid van de voorzitter van de VZW Sportcomplex Vlaanderen Heusden-Zolder, Jan Peumans, en bezieler Marc Wauters.

Daarna konden ook het publiek en de inwoners van Heusden-Zolder de gloednieuwe installaties in primeur bewonderen en genieten van het sportieve spektakel op de piste. Heel wat van de betere pisterenners reden er demonstratiewedstrijden en zetten de eerste baanrecords neer. Waar totnogtoe het zenuwcentrum voor het pistewielrennen in Gent lag, biedt de Velodroom in Heusden-Zolder voortaan een bereikbaar alternatief voor al wie ten oosten van de as Antwerpen-Brussel woont. Het is een ideaal trainingscentrum voor professionele baanwielrenners en een opleidingscentrum voor jonge talenten, maar ook de recreatiewielrenner, met of zonder beperking, kan dagelijks meegenieten van de infrastructuur.

“De wielersport zit in het DNA van Vlaanderen”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Met de Vlaamse Regering investeerden we stevig in deze nieuwe sportinfrastructuur die de vele dromen van onze huidige en toekomstige generaties topsporters zal helpen waarmaken. Met dit unieke sportcomplex zetten we Vlaanderen opnieuw in de kijker als ambitieuze sportnatie en willen we in de toekomst nog meer internationale sportwedstrijden naar Vlaanderen halen.” “Als gemeente zijn we trots om mee te werken aan dit project waar het lokale en bovenlokale heel mooi samengaan. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar we zijn blij met het resultaat“, zegt burgemeester Mario Borremans. “We willen onszelf echt als sportieve gemeente op de kaart zetten en de Velodroom is hier een mooie troef in. Zo staan er al enkele EK’s op de planning en vinden de lokale clubs ook hun weg naar het complex.”

“Als voorzitter, Limburger, kan ik alleen maar trots zijn op het resultaat”, zegt Jan Peumans. “Zonder de hulp van de partners was dit nooit mogelijk geweest, daarom wil ik hen uit de grond van mijn hart en in naam van de vzw bedanken.” “Mijn grote doelstelling is om mijn passie door te geven aan zoveel mogelijk mensen”, zegt Marc Wauters. “Na mijn professionele wielercarrière ben ik 17 jaar aan de slag geweest om mijn tweede wielerdroom, een velodroom, te realiseren. Rome is ook niet in één dag gebouwd, maar elke hindernis die ik nam was een overwinning voor de toekomst. Niet alleen voor de wielersport maar voor alle partijen die zwaar geïnvesteerd hebben in dit mooie sportcomplex. Dit project zet Vlaanderen, HeusdenZolder en Limburg nog meer op de wereldkaart. Aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt: een heel welgemeende dank jullie wel.”

De Velodroom wordt de uitvalsbasis van de Belgische delegatie pistefietsers in hun voorbereiding op de Olympische Spelen in Parijs 2024. De piste voldoet aan de UCInormen, waardoor er ook grote kampioenschappen, zoals EK’s en WK’s, kunnen georganiseerd worden. De vaste tribune van de Velodroom telt 1000 zitplaatsen. Op het middenplein is er bij topevenementen plaats voor 1750 toeschouwers en met mobiele tribunes kan de capaciteit nog met 1000 zitplaatsen uitgebreid worden. Het sportcomplex biedt naast fietsen nog heel wat meer, ook voor tal van andere sporters. Een moderne gymnastiekhal, multisport-, basketbal-, badminton- en volleybalvelden, een fitness en een inspanningslab bieden een (top)sportbeleving en kwaliteit voor iedere gebruiker, van starter tot professional. Voor een aantal van die onderdelen en voor de horeca nam de Velodroom sterke Limburgse partners onder de arm: Mooze Lifestyle Gym voor de ultramoderne fitness, Odiel bistronomie voor de horeca, Energy Lab voor het inspanningslab, CVO De Verdieping voor het opleidingscentrum tot fietshersteller en fietsenconstructeur Ridley levert pistefietsen.

Sport Vlaanderen Heusden-Zolder Velodroom Limburg is een structurele samenwerking tussen Sport Vlaanderen, Heusden-Zolder, Circuit Zolder en Cycling Friends. Het complex werd mede gerealiseerd met steun van Limburg Sterk Merk, Lotto, Cycling Vlaanderen, Belgian Cycling en De Vlaamse Wielerschool.