dinsdag 17 oktober 2023

Limburgse trefdag tegen armoede.


Vandaag organiseerde SAMOO in samenwerking met het lokaal bestuur de Limburgse trefdag tegen armoede. De locatie voor dit evenement was CC De Muze. Er werd gestart met een “schoenenparcours”. Met de actie “Sta Eens in Mijn Schoenen” vragen Limburgse welzijnsorganisaties en armoedeverenigingen aandacht voor armoede op de Wereld dag van Verzet tegen Armoede.

Begrip voor mensen in armoede is immers de eerste stap naar verandering. Voor de actie maken we een schoenenparcours met 60 bigbags oude schoenen.Een aantal dillema’s werden gesteld. Sta eens in de schoenen van een persoon die leeft in armoede en stel je voor dat je moet kiezen : of je elektriciteitskaart opladen of een verjaardagstaart kopen voor je kind.
Wat zou jij doen?

Onze schepenen van Welzijn werd gevraagd om een schoenenparcours af te leggen met een rugzak. In deze rugzak zaten een aantal opdrachten. De 1ste opdracht was met een dobbelsteen gooien. Nico deed zijn best en gooide twaalf. Dat was nu even pech, want nu moest hij twaalf scherpe steentjes in zijn schoen stoppen voor hij het parcours op moest.

Wimpels die waaiden over het parcours : Voel jij je ook soms afgewimpeld?
De poort naar de werkloosheid;
Nico moest 2 maal terugwandelen om de juiste papieren te hebben. Een ondoorzichtige bril die hij op moest zetten bemoeilijkte nogmaals zijn parcours. Die twaalf steentjes heeft hij wel gevoeld!
Burgemeester Mario Borremans moedigde Nico aan : Komaan Nico! Volhouden!

130.000 Limburgers leven in armoede. “Deze immens grote groep beelden we visueel uit met een kunstwerk gemaakt met schoenen, Men verzamelde 60 bigbags vol oude schoenen voor de afvalberg via kringwinkels en limburg.net. Voor de schoenen vernietigd worden, worden ze gebruikt om deze actie voor de Werelddag van Verzet tegen Armoede vorm te geven. Een deel van de schoenen bespoten we met gouden verf. Daarmee beelden we het cijfer 130.000 uit: het aantal Limburgers in armoede.” Het schoenenparcours met al zijn moeilijkheden en obstakels was ‘s ochtends aangelegd door vrijwilligers, medewerkers van SAMOO en door de vrijwilligers van Sint-Vincentius Heusden-Zolder.

Duizenden schoenen vormden een pad die mensen die leven in armoede geregeld bewandelen. Het is dus geen lachertje, daar was iedereen uiteindelijk van overtuigd. Na dit schoenenavontuur was er nog een voorstelling van zangkoor “Het Geheim” en van “Kansendans”. Met veel dank aan Linda Graulus voor verslag en foto's