maandag 30 oktober 2023

EXPO (ON)GEWOON IN ZLDR LUCHTFAFRIEKWelk verhaal gaat er schuil achter een gezicht?
Wat vertelt een hoofddoek, een glimlach of een indringende blik?
Samen met welzijnsspecialiste Nele De Boever ging fotografe Joke Timmermans op zoek naar mensen uit Heusden-Zolder met een ongelooflijk verhaal. Verhalen waarbij je moet vaststellen: ‘Dat zou je niet zeggen op het eerste gezicht.’ Deze gesprekken resulteerden in (On)gewoon, een tentoonstelling waarbij Joke 24 (on)gewone mensen presenteert in woord en in beeld. Hiermee willen de makers de bestaande stereotiepen en vooroordelen doorbreken. De expo loopt van 1 oktober tot en met 5 november in ZLDR LUCHTFABRIEK in Heusden-Zolder.

Als je over straat loopt door Heusden-Zolder kan je de diversiteit bewonderen in al haar facetten. Dat is mooi en dat maakt de gemeente uniek. Helaas is de verbinding tussen al die culturen en nationaliteiten vaak zoek. Welzijnsspecialiste Nele De Boever: “We zien de ander vaak als ‘anders’ en vergeten wat ons wél bindt. Daarom moedigen we als lokaal bestuur onze inwoners aan om onze verschillen te omarmen.”

24 gezichten, 24 verhalen
Met het tentoonstellingsproject (On)gewoon wil de gemeente deze polarisatie, het wij-zij-denken, een halt toeroepen. Hiervoor ging het in zee met fotografe en verhalenverteller Joke Timmermans. Zij fotografeerde en interviewde 24 mensen uit Heusden-Zolder met een ongewoon verhaal. Timmermans: “Ik werd verrast en ontroerd, de gesprekken kropen echt onder mijn huid. Soms lag ik er wakker van. Zoveel liefde, warmte, leed, moed en kracht. Om die essentie te versterken, heb ik de portretten sober gehouden en zijn ook de levensverhalen gebald tot de kern.”

Doorsnede
De mensen werden niet toevallig gekozen. De Boever: “Het zijn allemaal gewone mensen met een ongewoon verhaal. Maar we hebben ook gestreefd naar een doorsnede van onze gemeente, rekening houdend met gender, leeftijd, nationaliteit en godsdienst.” Timmermans vult aan: “Dat levert een kleurrijk pallet op aan huidtinten en verhalen. Zware verhalen van ziekte en verlies, maar ook van hoop en succes. Mensen met wie je op het eerste gezicht wellicht weinig gelijkenissen vertoont, maar in wiens verhaal je je wel kan herkennen.” Scholen en boeken
De gemeente wil ook scholen sensibiliseren om de tentoonstelling geleid te bezoeken en voorziet didactisch materiaal om mee aan de slag te gaan.

Tevens wordt de expo in boekvorm aangeboden. De Boever: “We willen er zoveel mogelijk mensen mee bereiken, ook buiten de gemeente. Polarisatie en stereotypering is een actueel probleem. We willen meewerken aan een samenleving waar we onze vooroordelen opzij kunnen schuiven.” (On)gewoon gaat door in de tentoonstellingsruimte ZLDR LUCHTFABRIEK in CC MUZE en loopt van 1 oktober tot en met 5 november. Daarna wordt het een reizende tentoonstelling doorheen scholen en verenigingen. Over Joke Timmermans

Joke Timmermans (°1980) studeerde Cultuurwetenschappen en Journalistiek. Ze begon haar carrière als videojournaliste bij TV Limburg. In 2013 maakte ze de sprong naar het hoger onderwijs waar ze bij Hogeschool PXL de vakken kunst, copywriting en digitale communicatie doceert.
Mensen en liefde vormen de rode draad in haar fotografisch werk. Haar stijl is uiteenlopend: van coole straatscènes tot pakkende portretseries. Als geboren verhalenvertelster is taal en beeld combineren het liefste wat ze doet. Haar artistieke fotografie stelt ze regelmatig tentoon, zowel in als buiten het galeriecircuit.
Uiteraard ook welkom op de opening op zondag 1 oktober vanaf 15u.

Praktisch
Tentoonstelling (On)gewoon
Opening: zondag 1 oktober, 15u
ZLDR LUCHTFABRIEK, CC Muze, Marktplein 3, Heusden-Zolder
01/10 > 05/11/2023 Van maandag tot zondag, van 9u00 tot 17u00