donderdag 19 oktober 2023

Denk mee na over onze advies- en dorpsraden


Het lokaal bestuur wil sterker inzetten op participatie. 
Verschillende advies- en dorpsraden buigen zich mee over het beleid in Heusden-Zolder en brengen advies uit over bepaalde dossiers. Het lokaal bestuur onderzoekt nu hoe die samenwerking nog beter en vlotter kan en wil iedereen de kans geven om deel te nemen aan het beleid. Daarom werd vandaag als vervolg van een aantal initiatieven een inspiratiesessie gehouden in de balzaal van CC De Muze. Inwoners, vrijwilligers van adviesraden, leden van dorpsraden konden zich voor deze sessie inschrijven.
De sessie verliep in verschillende fases. Men begon met een kennismakingsronde.

Hieruit werd duidelijk vanuit welke hoedanigheid de deelnemers participeerden. Ook werd duidelijk met welk gevoel iedereen vanuit de verschillende adviesraden naar de sessies gekomen waren.
Daarna werd er vanuit 3 voorbeelden getoond hoe men in andere gemeenten aan de slag is gegaan met participatie vanuit de adviesraden. In Hasselt vindt men adviesraden een meerwaarde. Er werd daar een team samengesteld van mensen die bezig zijn met adviezen die geformuleerd worden vanuit de verschillenden raden en brengen die tot bij het beleid. In Herentals houdt een strategisch atelier zich bezig met wat er leeft binnen de stad. In Heusden-Zolder zou de dienst toerisme reeds gestart zijn met een participatietraject.

Als derde werd het rapport van de bevraging getoond. Hieruit bleek dat heel veel inwoners niet weten dat er adviesraden zijn. Een andere bemerking was dat er weinig communicatie is tussen de adviesraden of dorpsraden en het beleid. Ook een opvallend feit was dat de jeugd haast niet vertegenwoordigd is binnen de adviesraden of dorpsraden.

In de slotsessie mochten de deelnemers hun idee├źn formuleren. Men vroeg naar meer communicatie tussen beleid en adviesraden. Meer ondersteuning vanuit het beleid. Men vroeg beleidskeuzes uit te stellen tot er advies gevraagd werd en niet ervoor. Men wilde meer jongeren enthousiasmeren om deel te nemen aan de verschillende raden. Maar hoe dit te doen wist men nog niet. Gezien er veel vraag is naar juiste communicatie tussen adviesraden en het beleid hopen de deelnemers dat het niet blijft bij een charmeoffensief, maar dat nu ook daadwerkelijk de koe bij de horens wordt gevat. Er is dus heel wat werk aan de winkel om dit tot een goed einde te brengen. Met veel dank aan Linda Graulus voor verslag en foto's