vrijdag 13 oktober 2023

De mammies 10 jaar


Project “ de mammies” uit Heusden Zolder helpt moeders met jonge kinderen
De Mammies willen graag moeders met jonge kinderen materieel ondersteunen die het door omstandigheden tijdelijk finaniceel moeilijk hebben..
Zij kunnen bij de mammies terecht na doorverwijzing van gezinsondersteunende instanties.
Zij voorzien elk seizoen een kledingpakket voor kinderen tot 7 jaar.
Zij voorzien pas geboren babies van een geboortepakket.
Zij voorzien de kinderen tot 3 jaar van pampers.

De mammies zijn vriendinnen die zich na een actieve beroepscarrière toch sociaal willen engageren in de omgeving. Door het uitdelen van kleding pakketten per seizoen steunen ze deze mensen omdat kinderen nooit het slachtoffer mogen worden van bepaalde omstandigheden.
Zij zijn 10 jaar geleden gestart met het uitdelen van kinderkleding en babypakketten per seizoen, 4 x per jaar dus. Aanvankelijk alleen in samenwerking met het OCMW Van Heusden Zolder in de gebouwen van Vincentius. Hoe zij aan de voorraden kleding komen ?
Wel ouders brengen kinderkleding , die te klein is geworden, naar de mammies en naar Vincentius zodat zij deze kleding een 2de leven kunnen geven . Tegenwoordig heet dat circulaire economie. Een herbestemming van kleding. Ook via inzameling in scholen , serviceclubs enz. ontvangen zij kleding , jassen en schoenen .

En wat voor voorraden!!!
Van 0 tot 4 jaar is een overvloed aan kleding om uit te delen. Tussen 5 en 7 jaar hebben ze dan weer grote tekorten, en komt er weinig kleding binnen. De reden hiervoor is , dat de kleding van de kinderen tussen 5 en 7 jaar goed versleten is.

De moeders die kinderkleding krijgen, worden doorverwezen door verschillende sociale diensten uit Heusden Zolder en omgeving. Concreet zijn dit: OCMW’s uit Heusden Zolder, Lummen, Beringen, goed voor 35 % . Voor het grootste gedeelte komen de doorverwijzingen van Kind en Gezin uit de regio , goed voor 42 % , maar ook Sint fransiscus ziekenhuis, Wit gele kruis, het asielcentrum Heusden Zolder en Leopoldsburg en sinds kort ook mensen uit oekraïne.

Zij stellen de pakketten samen zodat kinderen goed gekleed 3 dagen naar school kunnen, aangevuld met een pyjama en ondergoed. Zij zijn van mening dat goed gekleed zijn, de integratie van kinderen bevordert .
Voor de pas geboren baby’s, ongeveer 50 per jaar, maken de mammies een geboortepakket, waar de basis inzit om de eerste maanden met de baby door te komen .
Voor kinderen tot 3 jaar geven ze per seizoen ook pampers mee.

In principe vragen ze aan de ouders 1 euro per kledingpakket, en per pak pampers. Zoals reeds vermeld hebben ze grote voorraden kleding, maar helaas een tekort aan ondergoed, pyjama’s , sokken, en grotere maten ( zeg maar vanaf maat 110 tot maat 134 voor de kenners ) , deze tekorten kopen ze dan aan met de centen die ze ontvangen van gulle gevers.
Pampers worden eveneens aangekocht.

Enkele cijfers:
1. per seizoen delen de mammies 180 kledingpakketten uit, dwz 720 per jaar
   Voor deze realisatie kopen ze per jaar voor +/- 5.000 € aan pyjama’s ,ondergoed , kousen en aan
   handdoeken voor de baby pakketten 2. Van die 180 zijn er +/- 80 kinderen tot 3 jaar, die ook pampers
   krijgen. Ze hebben jaarlijks een totaal budget van om en bij de 9.000 € nodig.
   Daar komt nog bij dat Ieder jaar opnieuw het aantal aanvragen stijgt.
   Sinds vorig jaar komen er Ieder seizoen ongeveer 20 kinderen bij.

Om het verhaal helemaal af te maken, voor dit hele project hebben zij hulpmiddelen ter beschikking gekregen .
Zij krijgen de gebouwen voor een billijke huurprijs ter beschikking van Vincentius. Heusden
Voor de inrichting van de nieuwe ruimtes schonk IKEA gratis rekken .
Zij ontvangen financiële hulp van verschillende organisaties door voordrachten te gaan geven.
Naast deze financiële hulp komen ook geregeld vrijwilligers van serviceclubs , of vriendinnen helpen om te sorteren van binnengebrachte kleding. Helpende handen , steeds tekort.

De mammies zijn volledig onafhankelijk , en krijgen dus ook geen subsidies. Dit willen ze ook zo houden. Doordat ze onafhankelijk zijn, kunnen zij zelf hun eigen koers varen, doelstellingen bepalen, vrij van enig officiële organisatie. De andere kant van de medaille is dat ze steeds opnieuw zelf op zoek moeten gaan naar middelen om de werking te kunnen blijven financieren.

Wie de mammies beter wil leren kennen, gelieve te mailen naar demammies@outlook.com Wie kinderen wil doorverwijzen , ( oa leerkrachten, huisdokters enz ) kan een aanvraag formulier aanvragen via mail. Wie als ouders kleding wil binnen brengen, ( tot maatje 14O) graag elke woensdag voormiddag, of na afspraak Wie financieel wil steunen rek nr BE 68 0017 7339 6234
De mammies. Sint Lutgardisstraat 87. 3550 Heusden-Zolder. demammies@outlook.com
 Wies, Martine, Marleen, Sonja, Arlette, martine