zaterdag 21 oktober 2023

Daguitstap Maredsous – Namen Neos H|Z

  
Op vrijdag 20 oktober vertrok Neos Heusden-Zolder om 7u 30 voor een dagtrip naar de abdij van Maredsous en een stadsbezoek aan Namen. Bij aankomst in de abdij genoten we letterlijk van een ‘pot’ koffie. Daarna volgden we de gids voor een zeer boeiende uitleg over het ontstaan en de geschiedenis van de abdij en de verschillende geloofsstrekkingen.

 Dit alles zeer goed gekaderd in het toenmalig wereldbeeld. Hij schetste voor ons het belang van de abdijen op spiritueel, intellectueel en economisch vlak. We bezochten o.a. de abdijkerk, de kapittelzaal en de bibliotheek. ’s Middags was het tijd voor een lekkere croque met abdijkaas vergezeld van een Maredsous-bier.

Deel twee van de uitstap begon met een rit met het toeristisch treintje op de citadel van Namen. We kregen hier info over de ondergrondse bunker en het opleidingscentrum van de paracommando’s.

Om drie uur was het tijd voor een wandeling in het historisch centrum van Namen, weeral met een uitstekende gids. We startten in de St. Aubainkathedraal, daarna een tocht door de smalle straatjes naar l’église St. Loup, de jezuïetenkerk. Vervolgens zagen we minuscule beeldjes van Isaac Cordal, het vleeshuis en veel street-art (le fresque des Wallons en Ropsodie). We sloten de dag af met een lekker avondmaal bij ‘Brasserie François. Ondanks het herfstweer, een mooie en geslaagde dag! Met dank aan Dominique Logier voor de tekst en foto's van Robrecht Froyman.