woensdag 18 oktober 2023

Dag van de Jeugdbeweging

Vrijdag 20 oktober staat ongetwijfeld in heel wat agenda’s aangeduid, want op die dag trekt iedereen die betrokken is in het Vlaamse Jeugdwerk in jeugdbewegingsoutfit naar school of het werk voor de Dag van de Jeugdbeweging.

Uiteraard ook in Heusden-Zolder, waar ruim 200 enthousiaste leiders en leidsters elk weekend present tekenen om te ravotten, te knutselen en te spelen. Ze zorgen stuk voor stuk voor tal van leuke en onvergetelijke momenten in hun jeugdwerking. Dirk Schops (schepen van Jeugd): “Een jeugdbeweging in je buurt is zeker en vast een meerwaarde. Wist je dat we van alle mijngemeenten het beste scoren op het aantal actieve leden in het jeugdwerk? En daar zijn we best fier op!” We trekken vrijdag dan ook met veel plezier alle registers open om iedereen in de bloemetjes te zetten. De leden van de jeugdraad trappen af met hun jaarlijkse traditie, het uitdelen van chocoladerepen tijdens het ontbijt in het Sint-Franciscuscollege. ’s Middags krijgen alle leerlingen en leerkrachten, die in jeugdbewegingskledij naar school komen, van onze collega’s van Jeugd een lekkere hamburger. In totaal zullen er een kleine 750 stuks over de toonbank gaan. Daarnaast is er ook een toffe photobooth om de herinnering van deze dag vast te leggen.

Net voor de zomervakantie lanceerden we een oproep binnen het jeugdwerk om mee te werken aan een opnaaier ter ere van de Dag van de Jeugdbeweging. “Uit alle inzendingen werd het voorstel van Loris Schepers Bedin van Chiro Zolder gekozen als welverdiende winnaar. Het design schittert binnenkort op ruim 500 hemden, broeken, rokken of sjaaltjes van de jeugdbewegingen in onze gemeente”, aldus Victor van Jeugd.

Dit jaar hebben ook AAP & NEL een verrassing in petto voor alle kinderen van het lager onderwijs. Zij verdelen ruim 2500 opnaaiers met daarop AAP & NEL in hun jeugdbewegingsoutfit. Wendy van Jeugd: “AAP & NEL vinden het leuk om te ravotten met vriendjes bij de Chiro of de Scouts. Met deze actie willen ze kinderen die nog niet vertrouwd zijn met jeugdwerk, toch warm maken om de stap naar de lokale vereniging te zetten.”

Het feest gaat ’s avonds verder in de Limburghal in Genk waar alle Limburgse leiders en leidsters samenkomen voor een geweldig slotfeest. Het lokaal bestuur zorgt i.s.m. de jeugdraad voor 4 bussen om leiding van Heusden-Zolder gratis & veilig van en naar Genk te brengen. Een mooi einde van een mooie dag