zaterdag 28 oktober 2023

50 jaar Geschied-en Heemkundige Kring


Gisterenavond is de tentoonstelling van de Geschied-en Heemkundige Kring officieel geopend. Locatie, het WZC Hof ter Bloemen. Daaraan vooraf gaande waren een 100 tal genodigden aanwezig. Guido Aerts opende de avond en heette iedereen welkom, daarna schetste hij hoe de Heemkundige Kring aan het jubileum jaar is geraakt.

Na Guido Aerts mocht de heer Rombout Nijssen van het Rijksarchivaris in Hasselt de micro overnemen. Hij feliciteerde de mensen van de Geschied en Heemkring Kring voor hun doorzetting en uiteraard ook voor hun tentoonstelling. Ook verwees hij naar het verleden en dat wij als Heusdenaren eens een bezoek moesten brengen aan het Rijksarchief. Dan besef je pas hoe belangrijk het is. De rijkdom aan informatie die er opgeborgen liggen. Hij nodigde Guido Aerts uit om samen met 15 mensen uit Heusden een bezoek te brengen aan het Rijksarchief. Hij wilde weten of hij die 15 mensen kon verzamelen.

Na De heer Nijssen mocht vers gepensioneerde journalist Dirk Reynders zijn anekdotes uit de mouw schudden. Het werd zoals we Dirk kennen spotten met de werkelijkheid en ook verwees hij naar het verleden. Volgens Dirk zijn uitspraken liggen er in Heusden schatten van het verleden in onze tuinen begraven.

Ook Marleen Hoydonckx schepen van cultuur feliciteerde de mensen van de Geschied en Heemkundige Kring voor hun inzet, zeker door de jaren heen. Ook zij sprak met lof over de tentoonstelling van nu maar ook van in het verleden. Enkele genodigden werden in de bloemetjes gezet en kregen een boek aangeboden als aandenken.

Na al de plichtplegingen overhandigde de mensen van KWB Heusden-centrum een korf met lekkers en veel Duvel aan Sylvain Huybrechts voor hun 50 jarig bestaan. Daarna kon de receptie beginnen voor de genodigden. De receptie werd in de goed handen van KWB Heusden overgelaten. Zijn zorgden dat de hapjes en drankjes aan de genodigden terecht kwamen.

Daarna kon de tentoonstelling pas echt beginnen en ook de boeken verkoop van de speciale uitgave 1973-2023. De tentoonstelling is dagelijks te bezoeken in het WZC Hof ter Bloemen en dit nog tot en met 12 november telkens van 14 tot 17 uur. Ter plaatse zal ook het jubileum boek te verkrijgen zijn.
Dank aan Joseph Bams voor verslag & foto's