maandag 25 september 2023

Persverslag PZ H|Z = Multidisciplinaire controleOp vrijdag 22 september hebben 20 collega’s van de PZ’s Heusden-Zolder, Beringen-Ham-Tessenderlo, Kempenland, Carma en St Truiden-Nieuwerkerken-Gingelom de krachten gebundeld, met 4 controleurs van de Vlabel, 6 controleurs van Douane en Accijnzen en de keuringsstaƟons. Er werden strategische controleposiƟes ingenomen over de hele provincie om voertuigen te onderscheppen met het oog op een grondige controle. Alle keuringsstatons hebben zich extra soepel opgesteld naar de poliƟediensten die auto’s onmiddellijk wilden laten keuren. De aandacht van de actie was gericht op voertuigen die niet in orde zijn met de keuring & getunede voertuigen. Deze laatste groep voertuigen vertoont vaak gebreken inzake veiligheid en kunnen gevaarlijk zijn voor andere weggebruikers, zeker bij ongevallen. Ook voertuigen met knallende uitlaten, ook gekend als pops-and-bangs, werden geviseerd omdat deze dikwijls de oorzaak zijn van geluidsoverlast in steden & gemeenten, dorpskernen of wijken.

Overtredingen met rijbewijzen waren een ander speerpunt. Maar al te vaak zien we bestuurders zonder rijbewijs op zak, een rijbewijs dat ingetrokken werd door een rechtbank ofwel leerling bestuurders die zich niet aan de regels houden.

Onze partners van de inspecƟedienst hebben uiteraard uitgekeken naar inbreuken op hun werkterrein, nl. de verkeersbelasƟngen en de penale boetes. Zij zijn een belangrijke schakel in de veiligheidsketen die voor ogen gehouden wordt door politediensten en parket. Ondanks het slecht weer dat toch veel invloed heeft op het aantal voertuigen op wegen, en zeker op de doelgroep die onze acte voor ogen hield, hebben we goede resultaten kunnen bekomen.

Enkele cijfers
- 5 PV’s inzake tuninginbreuken (meerdere per auto zelfs) werden opgesteld
  o Uitlaten – getinte ramen – spoilers - …
- Verschillende voertuigen werden voorgereden en ter plaatse afgekeurd.
   Zij kregen de rode keuringskaart met ‘Verboden tot het verkeer’
- 10 pv’s werden opgemaakt voor vervallen keuringsbewijzen
- 3 bestuurders reden spijts het verval van het recht tot sturen waardoor hun voertuig werd
   geïmmobiliseerd tot het einde van het rijverbod.
- 4 leerling bestuurders zondigden zich aan allerlei inbreuken
   o 1 bestuurder deed zich voor als zijn broer en trachte zo de controle tegen te werken
   o 1 eigenaar van een auto krijgt ook een pv omdat hij zijn auto meegaf aan iemand, wetende dat die 
   rijverbod heeft
- 915 bestuurders werden gecontroleerd op rijden onder invloed van alcohol of drugs
   o 905 bestuurders waren in orde -> ruim 98%
   o 4 bestuurders kregen 3 uur rijverbod
   o 2 bestuurders kregen 6 uur rijverbod
   o 2 bestuurders hun rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen