maandag 4 september 2023

Paul Coolen reisverslag naar Maastricht

Maandag 04 september 2023 Maastricht 
Op afstand gezien de TERRIL van Eisden
Denkwaardig in de zin van overpeinzing, bezinning en zelfs filosofie.
Het boek "Wandelen, een filosofische gids, Frédéric Gros" (mij uitgeleend door Frieda) is een mooie leidraad. Wat betekent wandelen? Wat gebeurt er met de pelgrim?

Overpeinzing: het opgesmukte Nederland tegenover het onopgesmukte Wallonië. Wat trekt mij zo aan tot de Waalse dorpen, steden en omgeving? Na enig nadenken is dat het leven zoals het is, de realiteit. Dat weerspiegelt zich in het gedrag en de omgang. In Wallonië is het nabij. Properheid en perfectie creëert afstand. En zeggen dat ik nu rondstruin in het gezelligste deel van NL. Vriendelijke mensen hoor maar toch anders.

De technogisch en economisch ingestelde moderne mens is ingesteld op beheersing, groei en opbouw (kan er zelf van meespreken). De natuur reageert hierop. Laisser faire, laisser aller?

Onze mooie "landelijke" gebieden zijn eigenlijk een aaneenschakeling van op vee gerichte monoculturen met hier en daar wat natuurelementen. Het lijkt mooi maar het is onnatuurlijk. Vleesgebruik drastisch minderen zou op termijn een enorme positieve natuurlijke impact hebben. Onze landbouw is daarbij in hoofdzaak export gericht. Wist je dat NL de 2de grootste voedselexporteur ter wereld is? Vlaanderen idem dito. 46% van de oppervlakte is landbouw waarvan 55% voedergewassen. Tel maar na. Zo bekeken is er weinig romantisch aan deze "bucolische" landschappen.
Vandaag een rustige wandeling inclusief kort stadsbezoek: 20 km (tot. 378).
Volg Paul klik hier