zaterdag 19 augustus 2023

Mijn Wandeling: trektocht door ons mijnverleden, 21 aug. - 9 sept.

Koolmijnen hebben vorige eeuw onze regio bepaald. Het verleden ligt verankerd in het huidig landschap door de industriële gebouwen, de terrils en de mijnwijken.

Daarom ga ik een thematische voettocht langs de mijnsites van België maken: 21 aug. – 9 sept, 440 km.

“Mijn Wandeling” doorkruist de Borinage rond Bergen, le Centre van La Louvière, Le Pais Noir van Charleroi, Namen en het mijnbekken rond Luik. Hierna volgen de Limburgse mijnen van Eisden, Waterschei, Winterslag, Zwartberg, Houthalen om dan via een ommetje langs Beringen Mijn te eindigen op de top van onze terril in Zolder. Dit als alles goed verloopt.

We kunnen daar boven toasten (zelf mee te brengen) op de toekomst op zaterdag 9 september in de late namiddag (17u?). Picknick op de terril kan ook. Iedereen met zin voor wandelen is hierbij van harte uitgenodigd.
Het wordt een tocht door het mijnverleden met blik op de toekomst. Hij staat daarom in het teken van de burgerbeweging Toekomst Telt: apolitiek en onafhankelijk. De 17 duurzame doelstellingen (SDG’s) en burgerparticipatie zullen stelselmatig aan bod komen, terril per terril.

Ik draag deze tocht daarom op aan TT en alle teamleden die er hun schouders onder zetten! Alsook aan alle burgerorganisaties en burgers, de gemeentelijke diensten en externe verenigingen die met ons samenwerken. Info: www.ToekomstTelt.be