vrijdag 4 augustus 2023

DIT IS HEUSDEN-ZOLDER => “Sport-Inn Zolder”

FC SI was een zaalvoetbalploeg die werd opgericht in 1976 door enkele vrienden uit Zolder, die meer dan regelmatig in het Beringse café Heidebloem vertoefden. De meeste onder hun waren toen ook aangesloten bij de nu ter ziele gegane veldvoetbalploeg FC Helzold.

Onder impuls van de toenmalige uitbater Jef werd er besloten om in de zaal te gaan voetballen. De clubnaam was dan ook snel gekozen, nl. Heidebloem. Er werd in eerste instantie op kleine doeltjes gespeeld. Later startten we in competitie bij de BZVV. Vanaf dat moment werd er met handbal doelen gespeeld. Tevens werd onze clubnaam gewijzigd in Zolder 2. Dit was nodig om terecht te kunnen in de sporthal van Zolder centrum. Zo kwam de club voor een nieuwe uitdaging te staan. Het 1e jaar behaalden we tot de laatste speeldag geen enkele overwinning. De laatste speeldag was op verplaatsing in Beverlo en bij de rust was het weer van hetzelfde, een haast onoverbrugbare achterstand. Maar na de rust sloeg de wedstrijd om en was de eerste winst in competitie een feit.

De uitbater van het cafétaria was ook in de wolken. Hij moest op een bepaald moment tegen de spelers en supporters gaan zeggen om wat kalmer te drinken. Hij zat door zijn voorraad Carlsberg heen. Het volgende seizoen werd er dan ook gestart onder onze nieuwe naam. Opmerkelijk is dat na meer dan 25 jaar een deel van de kern van destijds nog steeds in het bestuur van de club zetelde. De laatste 10 jaar zijn er wel enkele grotere en kleine wijzigingen geweest in het bestuur maar toch zaten er nog steeds enkele serieuze vertrouwelingen van het 1e uur in de besturen zoals Rudi en Eddy Vlaminck en natuurlijk MISTER SI Ludo Louis Cyril Diliën , 3 namen voor dezelfde persoon!
Natuurlijk is er in de loop van de jaren ook een komen en gaan geweest van spelers die bij deze hechte vriendengroep wilden meespelen. Meerdere spelers die hier de kans kregen om het zaalvoetbal te leren ontdekken schopten het tot de nationale competitie en zelfs 1 tot internationaal. Wij als ploeg hadden tot toen nog nooit tot de nationale reeksen kunnen doorstoten en daar waren verschillende redenen voor. Maar daar kom ik later wel uitgebreider op terug.

De bedoeling van deze historiek is hoe vriendschap, verdraagzaamheid, respect, inzet, , voor elkaar door het vuur gaan, de hoeksteen kan zijn van een mooi verhaal. Een verhaal dat dus begon in 1976 in een klein cafeetje in Beringen en dat toch uiteindelijk 43 jaar zou duren. Ik heb alles zo chronologisch mogelijk ingedeeld met zoveel mogelijk informatie en beeldmateriaal.

Ik hoop dat deze kroniek bij vele mensen nog vele mooie herinneringen zullen ophalen!

DE BEGINJAREN VAN 1976 TOT 1981
Na een aarzelende start, eerst op de kleine doelen en later op de handbaldoelen , volgde er toch al snel een eerste kampioenstitel. Op het einde van het seizoen 1980-1981 werd de titel binnengehaald in 3e Provinciale F.
1976 zal niet alleen herinnert worden door de uitzonderlijke hete zomer met de ene hittegolf na de andere, maar ook en misschien voor sommigen nog meer als het jaar van de oprichting van een minivoetbalclub Heidebloem. de eerste 2 jaren werd op kleine doelen gespeeld. Daarna werd er op handbaldoelen gespeeld en werd de nieuwe naam van de club “Zolder”. Nog een jaar later werd de club gevraagd om in de sporthal van Zolder te spelen en werd de naam dan ook weer veranderd in “Sport-Inn Zolder”. Op het einde van het seizoen 1980-1981 werd de 1e kampioenstitel gevierd in 3e Provinciale. Dat waren de beginjaren van deze mooie uitzonderlijke club.
Hier is de link van de website of nog een gedeelte van die website