donderdag 10 augustus 2023

45ste editie van de 24 Hours of Zolder

45ste editie van de 24 Hours of Zolder wordt intens gevecht op alle vlakken met start van de feestelijkheden op woensdag 23 augustus

Startveld van meer dan 40 wagens verwacht voor 24 Hours of Zolder
Ook Belcar Skylimit Sprint Cup en Historic Monoposto Racing op de agenda Circuit Zolder, 10 augustus 2023. De 45ste editie van de 24 Hours of Zolder wordt opnieuw een editie om naar uit te kijken, met een volle startgrid, een mooi raceprogramma en heel wat randanimatie. De sportieve strijd wordt er een tussen de deelnemers in GTA, waaronder de uittredende winnaars en regerende kampioenen van PK Carsport, terwijl de strijd in GTB, TA en TB zonder meer ook erg interessant om te volgen wordt. Het is nu aftellen naar de opbouw van de paddock, de parade naar het Heldenplein in Heusden-Zolder, de eerste trainingen en uiteraard, op zaterdag 26 augustus om 16u00, de start van de race, de 45ste al uit de geschiedenis van de Limburgse omloop. Heel even terug naar vorig jaar en de zevende zege van Bert Longin, een record voor de ambassadeur van Circuit Zolder. De Leuvenaar is er ook dit jaar weer bij en is meteen één van de vele kanshebbers op de overwinning. Bert Longin weet dan ook hoe belangrijk de 24 Hours of Zolder op de Belgische autosportkalender is.

“Sportief is en blijft het de grootste circuitrace in Vlaanderen, die voor heel wat Belgische teams en rijders de kans bij uitstek is om zich tijdens zo’n lange race te laten zien”, vertelt Bert Longin. “Maar er is meer. Circuit Zolder en de 24 Hours of Zolder staan ook garant voor een heel open sfeer, waar de fans dicht bij de rijders staan en ze het spektakel ook echt van op de eerste rij kunnen volgen. Last but not least heeft de wedstrijd ook een enorme uitstraling bij de vele bedrijven die onze regio rijk is. Tel het aantal bedrijfsleiders op zaterdag bij de start maar eens en je komt aan een getal dat nog veel hoger ligt dan het aantal rijders op de piste.”

Parade, trainingen en racen
Voor Bert Longin, maar ook voor de tientallen andere rijders, teamleden en fans starten de activiteiten op woensdag, al start de opbouw van de paddock uiteraard al in het begin van de week. Op woensdag 23 augustus is er tussen 12u00 en 14u00 een eerste van twee trackwalks, terwijl om 15u30 alle teams over de gewone weg richting het Heldenplein in Heusden-Zolder trekken. Daar vinden de technische keuring, de briefing en de administratieve plichtplegingen plaats, terwijl de fans de kans krijgen om op foto- en handtekeningenjacht te gaan.

Op donderdag zijn er de vrije trainingen en kwalificaties van alle series, met als kers op de taart de Superpole voor de 45ste editie van de 24 Hours of Zolder, tussen 19u00 en 20u30. Uiteraard zijn er vervolgens ook de traditionele nachttrainingen, tot iets voor middernacht. Vrijdag is een stille dag, met een tweede trackwalk, opnieuw tussen 12u00 en 14u00.

Vier races voor… de race
Op zaterdag is het dan racedag, met vier races voorafgaand aan de start van de 24 Hours of Zolder. De eerste actie komt van de stichting Historic Monoposto Racing. Dit kampioenschap, opgericht in 1996, heeft als doel formulewagens uit de jaren ‘60 en ‘70 te laten racen. Wie herinnert zich nog de Formule Vee, Formule Ford 1600, Formule Ford 2000 of Formule 3 van weleer? Veel van deze historisch auto's hebben de tand des tijds overleefd en racen nu nog steeds. De races zijn niet alleen een groot plezier voor de rijders, maar ook voor de fans. De competitie is onderverdeeld in vier klassen en er wordt tweemaal twintig minuten geracet.

De Belcar Skylimit Sprint Cup is dan weer een heus sprintkampioenschap voor toerwagens en kleine GT-auto’s, waarbij spektakel en spanning de kernwoorden zijn. Meer dan 40 deelnemers dienen zich aan voor de twee wedstrijden van 30 minuten, met zeer diverse rijders, van jonge wolven uit de kartingsport, over routiniers tot gentlemen drivers die hun eerste stappen in de autosport zetten. Na wedstrijden in Mettet, op Circuit Zolder en Spa-Francorchamps, zijn de races tijdens het weekend van de 24 Hours of Zolder meteen het hoogtepunt van het seizoen. Na deze afspraak volgt midden oktober de finale van dit jonge, maar succesvolle kampioenschap.

De komende weken en dagen volgt er communicatie over het startveld en uiteraard het feestprogramma van deze 45ste editie van de 24 Hours of Zolder.
Foto's met dank aan Joseph Bams