dinsdag 11 juli 2023

Genk/H|Z resultaten gezamenlijke verkeersactie PZ CARMA, PZ H|Z en PZ B|H|T

Op vrijdag 9 juni voerden de politiezones CARMA, Heusden-Zolder en Beringen-Ham-Tessenderlo gezamenlijke verkeersacties uit op verschillende locaties van het grondgebied van PZ Heusden-Zolder. Dezelfde verkeersactie werd twee weken later op 23 juni herhaald op het grondgebied van PZ CARMA.

Aan deze acties namen ook de Vlaamse Belastingdienst, de Dienst Douane en Accijnzen, de WPR Vlaams-Brabant en Turnhout en het Parket Limburg deel. Tijdens de controles bleven de autokeuringsstations van Alken en As extra laat open. Zo werden zes getunede voertuigen onmiddellijk naar de keuring gestuurd.

Eén bestuurder reed zonder rijbewijs, zonder keuring en vervoerde minderjarige kinderen. Op beslissing van het Parket werd het voertuig geïmmobiliseerd.

De bromfiets van een minderjarige bestuurder werd in beslag genomen omdat hij niet verzekerd, noch ingeschreven was. Het rijbewijs van een buitenlandse bestuurder werd voor 3 uur ingehouden omdat hij reed onder invloed. Een opgedreven bromfiets die niet verzekerd en niet ingeschreven was, werd voor 30 dagen opgelegd. Dit betekent dat de bestuurder gedurende 30 dagen niet met de bromfiets mag rijden. Een auto werd bestuurlijk in beslag genomen omdat de bestuurder reed spijts verval (hij leverde zijn rijbewijs eerder al in).

Verder werden nog een 70-tal verkeersinbreuken vastgesteld voor o.a.: verzekering, inschrijving, keuring, gordeldracht, gebruik gsm achter het stuur, foutief/niet-gebruik van het kinderzitje, ontbreken van valhelm en/of geschikte beschermende kledij moto, onverantwoord rijgedrag, tuning, parkeren, technische eisen, smaad, negeren van bevelen en geluidsoverlast.

In totaal vorderde de douane een bedrag van 124.072 euro aan (penale) boetes. De Vlaamse Belastingdienst inde 27.466 euro aan onbetaalde verkeersbelasting. Een bestuurder kon zijn openstaande boete niet betalen waardoor zijn voertuig getakeld werd.

De acties kwamen tot stand na regelmatige meldingen over onverantwoord rijgedrag en aanhoudende (geluids)overlast van getunede auto’s. Het televisieprogramma Kijk Uit was aanwezig tijdens de acties en besteedde een aflevering aan onveilig rijgedrag en overlast van getunede auto’s.
De samenwerking tussen de verschillende politiediensten, VLABEL, de Douane en Accijnzen, de WPR en het Parket Limburg verliep vlot en was erg geslaagd.

In de toekomst zullen nog meer gelijkaardige acties gepland worden.
Link naar aflevering van Kijk Uit : https://www.facebook.com/watch/?extid=NS-UNK-UNK-UNK-AN_GK0T-GK1C&mibextid=2Rb1fB&v=245635918185061