vrijdag 14 juli 2023

De vallei van de Zwarte BeekDE VALLEI VAN DE ZWARTE BEEKDe Hogenbosheide is geƫvolueerd tot een prachtig recreatiegebied van 115 Ha.

De bekendheid van het bedevaartsoord heeft hier zeker een grote rol gespeeld.
Ontdek in het natuureducatief centrum ""De WATERSNIP"" de flora, de fauna, en de omgeving van vroeger en nu en op enige afstand ten zuiden staat de GRAUWE STEEN, sinds enige eeuwen het gemeenschappelijk punt van zes gemeenten

ZWARTE BEEK
Een typische beekvallei is open en nat. Je hebt er prachtige vergezichten maar als je niet oplet krijg je natte voeten. Op de rode wandeling kan je kennismaken met de vallei van de zwarte beek. Natuurpunt zorgde er voor plankenpaden, zodat je deze natte vallei met droge voeten kan oversteken. De Zwarte Beek stroomt hier aan de rand, langs de beek is de grond iets rijker.
Hier groeien voorjaarsbloeiers als bosanemoon en speenkruid die typisch zijn voor oude bossen. De vallei zelf bestaat uit een veenpakket van wel 6 meter dk. Deze veenlaag werkt als een spons zo houd hij het water vast. De planten die op deze natte plek kunnen overleven zijn dan ook heel bijzonder. Langs het pad groeit slangenwortel, een echte moerasplant die prachtig blijft vanaf mei. Eeuwen geleden werd parallel met de zwarte beek de oude beek gegraven. Zo kon men beekwater over de hooilanden tussen beide beken laten vloeien Dit weteren was belangrijk als bemesting. Tijdens het bevloeien werden voedingsstoffen uit het beekwater in de bodem opgenomen.
Een wandelkaart kost €2,5 te koop bij Toerisme Beringen en bezoekerscentrum De Watersnip.
en via de website www.wandelenin limburg.be
Regionaal Landschap Lage Kempen vzw  tel 011 78 52 59 of mail info@RLLK.be 
KLIK HIER om de wandelrouten te downloaden of te lezen
Er zijn een paar eetgelegenheden en een grote speeltuin met een in 1960 gebouwde 27,5 meter hoge uitkijktoren.