vrijdag 2 juni 2023

Werken bij de brug 't Routeke van het fietsenroutenetwerk

Er is al enige tijd gewerkt aan de brug over de treinspoor van het fietsenroutenetwerk. Aan de Zolderse Sluisbamd kan je het netwerk verlaten om terug op te rijden aan de spoorwegstraat (of omgekeerd). De werken begonnen eerst met het uitgraven van de oude fundering. Daar werden veel gaten in geboord  waarna er dikke ijzeren staven in die gaten werd bevestigt. De ijzervlechters maakte een heel ijzeren constructie die bevestigd werd aan die ijzeren staven. waarrond er een houten bekisting kwam. Nadien werd dit opgevuld met beton en na enkele dagen werd de houten bekisting weggenomen en heel de nieuwe betonnen blok goed geteerd en nadien werden de gaten terug opgevuld met zand.

Ondertussen werd er ook plaats vrijgemaakt  voor de materialen te kunnen opslaan, eerst alles gelijkmaken met de kraan waarna een folie werd geplaatst en dan mocht het steenpuin gebracht worden zodat dus de voorlopige parking klaar was voor de grotere werken die opkomst waren. De assemblage van de nieuwe brug zal op deze ruimte gemaakt worden en met de plaatsing hiervan zal het oude deel brug op deze plaats ontmanteld worden. (dat staat voor juni op de agenda).

Sinds dinsdag 21 maart is dan aannemer De Koster gekomen om rond de oude spoorbrug de bomen en struiken te verwijderen zodat er plaats was voor de afbraakwerken. Het fietspad werd dan onderbroken door hekken zodat niemand meer over deze brug kon stappen of fietsen.
Op de brug werd de oude asfalt opgebroken en verwijderd, en aan beide zijden werd dan een deel van de balustrade weggenomen en hout geplaatst zodat niemand  hier naar onder zou kunnen vallen.

Er werden speciale bevestigingsankers aangebracht tegen de zijkanten van de brug om het hydraulisch opvijzelsysteem aan te bevestigen met het plaatsen hiervan. Nadien is men dan gestart met het opvijzelen van de brug maar dit proces gaat heel langzaam naar boven en werd gestart op 05 april 2023.
De brug ligt los boven op de brugpijlers die ergens in 1937 gebouwd werd door  de nv Steenkoolmijn Zolder - Helchteren. De opvijzeling van de brug word gedaan om zeker te zijn dat de brug met de grote hijskraan kan verplaatst worden zonder stukken of brokken te maken.  En dat de elektrische kabel geen schade kan oplopen met het verwijderen van de oude brug en het plaatsen van de nieuwe brug in juni. De verdere ontmanteling van de brug gebeurd dan nadien gewoon op de grond.
Foto's door Rudi Coomans & Jeanke Knops