maandag 8 mei 2023

Start van het Belcar Endurance Championship op Circuit Zolder

Klasse TB blijft basis van de piramide in de nationale uithoudingsracerij
Nieuwe bandenleverancier voor klasse TA en Sporza brengt iedere race in samenvatting

Circuit Zolder, 8 mei 2023.
Nog goed een week scheidt ons van de openingsmanche van het Belcar Endurance Championship op Circuit Zolder. Op 13 en 14 mei vormt een drie uur durende endurancerace de start van het nationale uithoudingskampioenschap en dat tijdens het New Race Festival. Het Belcar Endurance Championship vormt al jaren één van de voornaamste autosportkampioenschappen in ons land, niet alleen voor de toppers die vooraan strijden, maar ook voor heel wat rijders die hun eerste stappen in de wereld van de lange races willen zetten, vaak met het oog op het vervullen van een droom, een deelname aan de 24 Hours of Zolder. Vandaar het belang van de klasse TB, een klasse waar we ook dit seizoen meerdere merken aan de start zien. Maar er is nog meer nieuws!

Op 13 en 14 mei is Circuit Zolder de place to be voor wie van autosport houdt. In het Belcar Endurance Championship strijden Lamborghini, Audi, Chevron en Porsche vooraan voor de algemene zege, terwijl verderop in het veld BMW, Abarth en Renault een even verbeten gevecht aangaan voor de zege in de klasse TB.

Uiteraard is en blijft BMW de hofleverancier van de klasse, onder meer met de BMW 325i, een wagen die destijds populair werd door de BMW Clubsport Trophy van JJ Motorsport. Het autosportbedrijf van Jan Horemans is dit jaar ook aanwezig in het kampioenschap, maar met een gloednieuwe BMW330i voor de familie Werckx. Ze zijn echter niet alleen om de blauw-witte kleuren van het Beierse merk te verdedigen. Ook de familie Convents tekent present met twee wagens, terwijl QSR by GRT Motorsport, VDW Motorsport en Xwift Racing Events één exemplaar inzetten. Dat laatste team blijft investeren in ondernemers die hun sportieve droom, starten in de 24 Hours of Zolder, willen waarmaken.

De concurrentie komt in de klasse TB onder meer van Buga-Auto/Glow/Mstc met een Abarth Assetto Corse. Later dit seizoen zal ook JFT Engineering met twee Clio RS zijn opwachting maken.

Nieuwe banden
Jammer genoeg werd de bandenfabrikant Hankook enkele weken geleden door een bedrijfsbrand getroffen en dat noopt ook het Belcar Endurance Championship tot een aanpassing van het reglement.

Series Manager Lucia Gallucci geeft tekst en uitleg:
“We betreuren uiteraard enorm dat onze bandenpartner voor de klassen TA en TB zoiets moet meemaken en de brand heeft ook gevolgen voor onze deelnemers. De wagens in TA zullen het met Michelin-banden doen, gezien Hankook onmogelijk kan garanderen dat er voldoende banden kunnen geleverd worden. In TA zijn de deelnemers wel vrijgesteld van bandenpubliciteit op de wagen. In TB stelt zich het probleem voorlopig niet, daar rijden de deelnemers wel op Hankook.”

Sporza om het te herbeleven
Het kan onvoldoende herhaald worden, maar de nationale zender Sporza zal het Belcar Endurance Championship dit seizoen iedere race in samenvatting op Tv brengen, zonder beperkingen op abonnementen. Op zondag, na de race kunnen de fans genieten van een raceverslag met oog voor alle klassen.