dinsdag 11 april 2023

Villa Zwart Goud opent de deurenIn de schaduw van de mijnschacht van Heusen-Zolder heeft het Boutique restaurant Villa Zwart Goud dinsdagmiddag officieel de deuren geopend. In aanwezigheid van pers en genodigden werd het culinaire belevingsproject met storytelling en private dining uit de doeken gedaan. Aansluitend gingen alle aanwezigen aan tafel om te genieten van een negengangenmenu en de bijbehorende verhalen.

Op 30 september 1992 sloot de steenkoolmijn van Heusden-Zolder. Met die sluiting kwam er een definitief einde aan de productie van steenkool in Limburg en België. De ambtswoning van de baas van de Limburgse steenkoolmijn was destijds een zeldzame groene hotspot in een voor het overige desolaat industrieel landschap. Bijna 31 jaar later krijgt het gebouw een totaal andere invulling, maar de verhalen van toen blijven behouden. “Villa Zwart Goud is enig in zijn soort. Behalve lekker eten heeft
het niets vandoen met andere restaurants en eetgelegenheden. De naam staat voor het zwarte goud dat destijds uit de grond werd gehaald: steenkool.

De verhalen en gerechten hebben ook allen een link met het mijnverleden”, zegt initiatiefnemer en zaakvoerder van Witti Tom De Weyer.

“De gerechten zijn gedreven door de Italiaanse smaken en texturen die er in de jaren 50 in de cités van de steenkoolmijnen hing. Eetbare steenkool is één van de gerechten dat we serveren met daaraan verbonden het verhaal van de ontdekking van steenkool door geoloog en mijnbouwkundige André Dumont. Er wordt ook een gevogelte gerecht geserveerd met daaraan verbonden het verhaal dat kanaries vroeger mee naar de mijn werd genomen.
ONS MENU KLIK HIER

Wanneer de kanarie letterlijk van zijn stokje ging was dat het alarm voor aanwezig mijngas. Geen zorgen, het enige wat je tijdens ons bezoek zal ruiken zijn de overheerlijke aroma’s van gerechten en bijbehorende sauzen.” Tom De Weyer kocht het pand zeven jaar geleden en kwam zo in contact met ene Mathilde Stas.

“Mathilde woonde ruim 70 jaar geleden als dienstmeisje van de toenmalige directeur in het huis. We raakten aan de praat en van het één kwam het ander. Haar verhalen waren zo boeiend dat ik besloot om ze hand in hand te laten gaan met lekker eten. Vanuit mijn passie om altijd op zoek te gaan naar nieuwe en andere horecabeleving raakte in aan de praat met Stefano Bagnoli, onze huidige kok.

Tijdens de moeilijke coronaperiode mochten we op een bepaald moment bubbels tot maximaal tien personen bedienen. We noemden het toen private dining. Dat initiatief werd positief onthaald waarna we besloten om het vast te integreren in onze uitbating en Villa Zwart Goud een ware metamorfose onderging van eventlocatie tot een restaurant met storytelling. Lekker eten in een bijzondere omgeving overgoten met een figuurlijke saus van verhalen die allen een link hebben met de villa, de omgeving én met Mathilde”.
Foto's met dank aan met dank aan Michael Meers MM Content.