woensdag 5 april 2023

Sint-Franciscuscollege Heusden op QR-tochtNaar jaarlijkse gewoonte organiseert het Sint-Franciscuscollege van Heusden-Zolder tijdens de paasvakantie een driedaagse voettocht voor de leerlingen van het tweede (13-jarigen). De 43 e editie kreeg de naam QR tocht opgekleefd.

Na een pauze van 3 jaar omwille van corona vliegen we er weer in. Het is een activiteit op vrijwillige basis, hebben we toch 75 leerlingen die deze uitdaging met veel plezier aangaan. Niet alleen de tweedejaars worden bij de tocht betrokken, ook een twintigtal leerlingen van het 5e jaar fungeren als controlepost. Zij zorgen samen met de leerkrachten voor een vlotte organisatie.

Op twee dagen tijd dienen de tweedejaarsleerlingen ruim 45 km te stappen, met alle hebben en houden op hun schouders. De leerlingen worden “gedropt” in een onbekende omgeving en dan kan het grote avontuur beginnen. In groepjes van 3 à 4 stappen ze in de richting van een onbekende bestemming. De controleposten onderweg verschaffen telkens wat meer informatie wat betreft richting, afstanden en opdrachten die dienen uitgevoerd te worden. De dagelijkse eindbestemming wordt bereikt via verschillende tochttechnieken: “bolleke-pijl”, kompas, fototocht, blinde en topografische kaarten, wegbeschrijvingen, … Voor het eerst hebben we voor iedereen een gemeenschappelijk nachtverblijf waar ze samen met de begeleidende leerkrachten en posten overnachten. Er wordt op het terrein ook nog een namiddag en avondactiviteit met de kinderen gespeeld.

De “stappers” worden door de organisatie niet in de watten gelegd: ze moeten hun eigen bagage meedragen en uiteraard ook deels voor hun eigen bevoorrading instaan. Ze kunnen lunchpakketjes meenemen, maar dit wordt hen afgeraden om de bagage niet nodeloos te belasten. De bedoeling is dat zij met wat zakgeld onderweg de nodige inkopen doen (low budget uiteraard) voor hun lunch.

Bijzonder aan deze editie is dat ze in het teken staat van Roger Quetin, oud-collega en mede-oprichter van de driedaagse voettocht. Hij was de echtgenoot van oud-collega Jeannine Eerdekens. Roger was jarenlang drijvende kracht achter de driedaagse voettocht. Hij was alle 41 edities van de voettocht actief aanwezig. Zelfs na zijn pensioen zette hij zich in voor de voettocht die hem erg nauw aan het hart lag. Met deze QR-tocht willen we Roger eren.

(QR staat voor de QR codes die we gebruiken om de leerlingen hun nieuwe tochttechniek te laten weten aan de posten, maar het zijn tevens ook de initialen van Quetin Roger). Er werd ook een QR code gecreëerd waarachter een herdenkingspagina staat voor Roger. Deze QR code zit verwerkt in het logo van de tocht. Dank aan An Barzan en het SFC Team