zondag 23 april 2023

Familiegeschiedenis van Karel Gaethofs


Een onvergetelijk verhaal uit de familiegeschiedenis van Karel Gaethofs uit Heusden Zolder.
Karel is overal bekend in Heusden en omstreken als een leraar die zeer vele studenten onderrichtte. Hij is nog altijd zeer alert, belezen, positief nieuwsgierig, multi culrureel en multi religieus.
Karel huwde een Nederlands meisje uit Reusel en Sjaak Heuvelmans was zijn schoonvader.
Midden tijdens de tweede wereldoorlog werd hij opgenomen in het ziekenhuis van Eindhoven voor een kleine ingreep. Hij deelde de kamer met een voor hem onbekende man. Deze vertelde zijn levensverhaal en hij bleek Joods te zijn. Zijn 5 broers waren al gedeporteerd naar Auschwitz en hij besefte heel goed dat hem hetzelfde lot wachtte. Daarom maakte hij zich ernstige zorgen over zijn twee zoontjes Joost en Freddy Oppenheim.

Sjaak Heuvelmans stelde voor de jongens naar hem thuis te brengen. Met behulp van de paters van Postel werd er gezorgd voor valse doopbewijzen en werden hun namen ook veranderd. Uiteraard buiten het zicht van de bezetter. De jongens konden niet naar school gaan dit was te gevaarlijk om verraden te worden. Een pater van de abdij van Postel kwam wekelijks met de fiets naar Reusel om de jongens te onderrichten.

Beide jongens zijn inmiddels overleden maar vandaag was een zoon van één van hen op bezoek bij de familie Gaethofs te HEUSDEN; Hiervoor had Karel zijn hele familie opgetrommeld en dit was uiteraard een zeer emotioneel gebeuren.

Hun Amerikaanse gast vertelde me dat dit verhaal nog zeer dikwijls opgerakeld wordt en dat dit niet genoeg kan doorverteld worden. Alle respect en bewondering !!!! En vooral herinnering !!!!
Dank aan Lambert Reynders voor verslag en foto's