donderdag 2 maart 2023

PROFOUND OBSERVER & BERT JORIS

Lennert Baerts, Vitja Pauwels, Daniel Jonkers & Bert Joris
Saxofonist en componist Lennert Baerts is kind aan huis in MUZE waar hij samenwerkt met The Muze Jazz Orchestra. In onze zwarte zaal nam hij zijn laatste album op met zijn project Profound Observer. Met dat album ‘I choose not to’ presenteert hij avontuurlijke jazz op de grens tussen traditie en exploratie.

Klank, intimiteit en vrijheid. Het zijn geen loze woorden voor deze muzikant die zich in geen tijd ontpopte tot één van de boeiendste jonge stemmen van de Belgische jazz. Met Profound Observer feat. Bert Joris brengt hij intrigerende persoonlijkheden en kleuren bij elkaar, waarmee hij in één beweging een brug slaat tussen stijlen, temperamenten en generaties.

Baerts imponeerde door in één klap twee albums uit te brengen met Anti-Panopticon en het Muze Jazz Orchestra. Het leverde hem prompt een plaats op tussen De Twintigers van Klara. Het tempo waaraan deze artiest blijft evolueren spreekt tot de verbeelding. Bij Profound Observer is dat niet anders. Hiervoor werkt hij samen met de alomtegenwoordige gitarist Vitja Pauwels [zie ook Naima Joris] en drummer Daniel Jonkers.

Voor deze tournee en de opname van het album nodigde Baerts jazzicoon Bert Joris uit. Zijn lyriek en elegantie zijn tot ver over de landsgrenzen vermaard en in combinatie met de jonge muzikanten van Profound Observer leidt dat tot vuurwerk... www.lennertsbaerts.wixsite.com
Dank aan Ann Jordens voor de mooie fotobijdrage en verslag met dank aan cc Muze