zondag 5 maart 2023

ONCE UPON A TIME Voorstelling fotoboek van HJ Hunter


ZLDR Luchtfabriek in Heusden-Zolder is een boeiend erfgoedmuseum van de steenkoolmijn waar ook de beeldende kunsten een plek vinden. Onlangs was er de prachtige expo KOMPELKOPPEN die meer dan 11.000 bezoekers mocht verwelkomen. Daarmee is de Luchtfabriek een plaats waar kan nagedacht worden over verleden, heden en toekomst van postindustriële sites en hun arbeiders. Iemand die hier ook door is gefascineerd is de Nederlandse fotograaf HJ HUNTER.

Hendrik J. Hunter studeerde literatuur en werkte als (bedrijfs)journalist en commercieel schrijver voordat hij in 2013 gegrepen werd door de sociaal-documentaire fotografie. Zijn autonome projecten werden internationaal gepubliceerd in toonaangevende kranten en magazines en geëxposeerd in Nederland, Duitsland en België. HJ Hunter begon in 2015 vanuit zijn woonplaats Maastricht aan een ontdekkingsreis door het rauwe postindustriële landschap waarvoor hij als kind de ogen sloot en dat hij als fotograaf ging waarderen. Nu lanceert hij zijn allereerste fotoboek ‘Once upon a time’ dat op zondag 5 maart wordt voorgesteld in ZLDR Luchtfabriek in samenwerking met VZW Het Vervolg.

Once upon a time is een portret van het postindustriële hart van West-Europa. De landschappen, portretten en interieurs vertellen een verhaal over bewoners uit verschillende culturen die het beste van hun leven proberen te maken in een regio met een ongemakkelijke filmische schoonheid. Het verhaal raakt ook aan een actueel maatschappelijk probleem. De wereld moet en wil afscheid nemen van vervuilende industrie en kolen voor het opwekken van energie. De 95 beelden in dit fotoboek laten zien wat de impact kan zijn op een gebied en haar bewoners wanneer grote bedrijven sluiten en de lokale economie zichzelf opnieuw moet uitvinden.
Veel dank aan Frederique Jamart voor de foto's
www.hjhunter.photography
www.hetvervolg.org
www.mijnstreek.be