zondag 26 maart 2023

DEZ MONA in concert met het nieuwe album 'Loose ends'


De voorbije twintig jaar hield Dez Mona nooit op het publiek te verrassen. Nog geen jaar na het album Lucy [i.s.m. Baroque Orchestration X] komen zanger Gregory Frateur en zijn gezellen nu aankloppen met het kosmopolitische Loose Ends. Op deze negende langspeler van de groep wordt hoekige funk afgewisseld met stuiterende discopop. 

“Na de donkere ballades uit ons vorige project, kozen we er bewust voor eens een opgewekte, rechttoe rechtaan-plaat te maken”, vertelt Frateur. “Dit keer wilde ik me niet teveel uitputten in metaforen: de teksten mochten simpel en in your face zijn.” Op compositorisch vlak gaf Frateur het stuur in handen van gitarist Sjoerd Bruil en accordeonist/pianist Roel Van Camp en dat leidde tot een nieuwe sound. 
Het aandeel elektronica is fors toegenomen en sommige nummers bevatten ook uitgesponnen instrumentale passages. De nadruk ligt meer dan ooit op het ritme en de groove. 

Drummer Karel De Backer, de nieuwkomer in de band, geeft de muziek extra punch, terwijl de afwezigheid van een bassist op een ingenieuze manier wordt opgevangen door Bruil & Van Camp. Multi-instrumentalist Tijs Delbeke, die enkele jaren deel uitmaakte van Dez Mona, maar inmiddels naar Balthazar verkaste, tekende voor de productie. Frateur omringt zich nu eenmaal het liefst met mensen bij wie hij zich op zijn gemak voelt en die het DNA van Dez Mona in zich dragen. Laat u overdonderen door deze magistrale band! www.dezmona.com 
Dank aan Ann Jordens voor de mooie foto's en aan cc Muze voor verslaggeving