dinsdag 21 maart 2023

Ambtenaren op de fiets

Onder het motto “Een gezonde geest in een gezond lichaam” stelde Heusden-Zolder vandaag aan haar werknemers 9 elektrische dienstfietsen voor. De fietsen, verspreid over verschillende gemeentelijke locaties, worden in de eerste plaats ingezet als nieuw vervoersmiddel voor dienstverplaatsingen. De fietsen werden lokaal aangekocht en kregen voor de gelegenheid een frisse #vanhtotz make-over.

“Als trotse bezitter van het UCI Bike City label zijn de dienstfietsen een meer dan logische stap in onze strategie”, vertelt schepen Lode Schops. “We profileren ons geruime tijd als fietsgemeente en willen die sportieve lijn nu ook doortrekken in onze dagelijkse werking.”

Met de dienstfietsen wil het lokaal bestuur haar personeel overtuigen om de auto wat meer te laten staan en op de fiets te springen voor een vergadering op een andere locatie. Fietsen is bovendien een stuk gezonder en is vaak makkelijker om een bepaalde locatie te bereiken.

Algemeen directeur Rony Herlitska: “De stijgende cijfers van fietspendelaars gaven aan dat er ruimte was voor ons plan. We maakten meteen van de gelegenheid gebruik om de fietsparking voor het personeel uit te breiden en plannen nog interne acties om onze collega’s te activeren.” Het project van de dienstfietsen kadert dan ook mooi in het klimaatplan van Heusden-Zolder. “Met dit initiatief willen we onze voorbeeldrol uitspelen en iedereen meer bewust maken van onze ecologische voetafdruk. Met het inzetten van de dienstfietsen willen we onze collega’s niet alleen aan het bewegen krijgen, maar ze ook bewuster maken van hun omgeving en het klimaat”, besluit schepen Yasin Gül.

Het lokaal bestuur hoopt natuurlijk dat haar medewerkers de smaak te pakken krijgen en ook na de werkuren sneller op de fiets zullen springen. Trappen maar