donderdag 16 februari 2023

KWB Overdag => Betaalbare energie?


Er komen voortdurend nieuwe technologieƫn op de markt met grote beloftes voor een positieve weerslag op de leefomgeving. We zien luxe brochures en hippe videoclips de revue passeren die ons moeten wijs maken wat de weldaden zijn van b.v. elektrische wagens en warmtepompen. Maar is dat alles betaalbaar voor de gewone man?

Bij KWB-Overdag wou men er nog meer over weten, daarom waren Wouter en Guido van de hernieuwbare energiecoƶperatie ‘BRONSGROEN’ vandaag te gast in het Kuipershof. Wouter stelde een powerpoint voor, waarbij hij de energietransitie duidelijk maakte.. Hij had het ook over de digitale meter die ons inzicht zou moeten verschaffen in ons eigen energieverbruik. Volgens hem kan je besparen bij het wassen, op 30 graden ipv 60, ook de diepvriezer regelmatig ontdooien helpt, LED-verlichting is eveneens goedkoper in verbruik. Hebben we ook al gedacht aan trager rijden en minder rijden met de wagen?

Hij legde uit hoe de elektriciteitsprijs wordt bepaald en maakte daarbij een onderscheid tussen de soorten contracten. De werking van de warmepomp werd nog uitgelegd, eveneens een goede isolatie van de woning.

Als we alles willen doen, dan is dat voor de meeste aanwezigen op dit ogenblik wel moeilijk realiseerbaar, ook al vanwege de dure investeringen.
Dank aan Ludo Deleux voor verslaggeving en foto's