vrijdag 10 februari 2023

De Week van Zijt lief!

Afgelopen jaar lanceerde lokaal bestuur Heusden-Zolder de actie ‘Zijt Lief’, een ludiek initiatief om het gedrag op sociale media in de kijker te zetten. Dankzij sociale media kan je je mening delen op elk moment van de dag en met iedereen die het horen of niet horen wil. Het probleem gaat echter schuil in de toon van de reacties, die helaas alsmaar scherper wordt. Daarnaast is er ook heel wat ongeduld. Alles moet nu, meteen of direct. Tegen deze tendens wil Heusden-Zolder voortaan jaarlijks meer aandacht en claimt daarom de week van Valentijn als de week van Zijt Lief.

Onder het motto ‘gedraag je als een prins/prinses op sociale media’, delen we van 13 t.e.m. 17 februari dit jaar geen rozen, maar kroontjes uit. Steun Zijt Lief en haal jouw exemplaar af aan het onthaal van het gemeentehuis, het Sociaal Huis, de bibliotheek, Kameleon Huis van het Kind of dienstencentrum De Zandloper. Pin jezelf een kroontje op, laat het zien op sociale media met de hashtag #zijtlief en maak kans op een toffe prijs! De actie loopt zolang de voorraad strekt op de vijf locaties.

Burgemeester Borremans: ”Na het succes van afgelopen jaar, vonden we het zinvol om een vervolg te breien aan onze actie. We willen onze inwoners bewuster maken van hun gedrag op sociale media. Via onze eigen kanalen krijgen we regelmatig feedback, die vaak op een andere manier geformuleerd mag worden. Met wat geduld en een gezonde dosis aan fatsoen, komen we al een heel stuk verder.” Om de daad bij het woord te voeren, onderschreef Heusden-Zolder het Hier Niet initiatief, opgemaakt door Belgische social media managers. Dit initiatief legt huisregels vast voor online reacties. Met deze regels willen we er mee voor zorgen dat socialemediakanalen een plaats zijn waar je voelt dat je kan zeggen wat je denkt, op een respectvolle manier. Zo houden we het leefbaar voor de beheerders van de sociale netwerken en voor iedereen die meeleest.

De Week van Zijt Lief valt niet toevallig in dezelfde periode als de Week tegen Pesten. Pestgedrag bestaat helaas in verschillende vormen en kent geen leeftijd. Het initiatief ‘Zijt Lief’ sluit dan ook mooi aan in een groter kader