maandag 9 januari 2023

‘THE REAL BOOK’ | THE BELGIAN LIMBURG EDITION voorgesteld door Marco Cirone


Gisterenavond werd cc MUZE in Heusden-Zolder omgetoverd tot een Limburgse jazztempel want dan wordt de eerste editie van de Belgisch-Limburgse ‘Real Book’ voorgesteld. Het begrip ‘Real Book’ klinkt misschien wat vreemd in de oren, maar voor jazzmuzikanten is het een muziekbijbel. De oorspronkelijke Real Books zijn verzamelingen van bekende en veel gespeelde composities uit de Great American Songbook. Zij worden beschouwd als het collectieve basisrepertoire van alle jazzmusici ter wereld.

In 2019 kwam in Nederlands-Limburg ‘The Real Book - Limburg Edition vol. 1’ uit. Het initiatief werd toen genomen door bassist Jo Didderen die samen met trombonist Tim Daemen en Stichting Jazz Maastricht een 40-tal jazzcomposities verzamelden van muzikanten uit Nederlands-Limburg. Nadien volgden nog diverse edities.

Vandaag werd er ook een Belgisch-Limburgse editie boven de doopvont gehouden. Marco Cirone verzamelde voor Motives For Jazz maar liefst 60 partituren van Limburgse componisten. Het geeft een mooi overzicht van de veelzijdige smaak van 4 generaties jazzmuziek. (zie de grote foto boven)

De avond start om 20u met een openingsconcert van het Muze Jazz Orchestra die voor deze gelegenheid enkele composities uit ‘The Real Book’ liet arrangeren voor hun negenkoppige bezetting.

De relatie met Jazz Maastricht werd ook deze avond nog steviger aangehaald want om 21u30 was er een concert van de fantastische Peter Willems & band. Deze jonge Maastrichtse zanger en bassist is een bijzonder talent. Hij studeerde cum laude af aan het conservatorium van Maastricht (zang & contrabas). Hij heeft lessen gevolgd bij de drie grote ‘John’s’ van de baswereld: Goldsby, Patitucci en Clayton. En onlangs bracht hij een heel goed ontvangen debuutalbum uit, ‘DOUBLE DARE’, met de grammy genomineerde Amerikaanse gitarist Gary Lucas, bekend van zijn werk met Jeff Buckley en Captain Beefheart.

Na het concert van MJO & Peter Willems doken ze de nacht in met een heerlijke jamsessie waar stukken uit ‘The Realbook’ centraal zullen staan. Het wordt dus een feest met muzikanten uit Belgisch en Nederlands Limburg.

Programma van afgelopen avond even aanhalen.
20:00 - Voorstelling The Real Book & concert Muze Jazz Orchestra in de MUZE-schouwburg
21:30 - Concert Peter Willems in MUZEcafé
22:15 - Start jamsessie

Een organisatie van vzw Motives for Jazz, Stichting Jazz Maastricht & Muze Jazz Orchestra. Dit initiatief werd mede mogelijk gemaakt door GRENSVERLEGGERS ter ondersteuning van culturele samenwerkingen tussen Vlaanderen, de Provincie Noord-Brabant, de Provincie Limburg en de Provincie Zeeland. Met financiële steun van de Nederlandse Ambassade te Brussel.
Dank aan Ann Jordens voor deze mooie foto's