maandag 2 januari 2023

SAMENWERKEN WERKT!

Samen-Werkt is een project voor jongeren tussen 18 en 30 jaar die vastlopen op verschillende levensdomeinen. Het project is een samenwerking tussen het lokaal bestuur, VDAB, Arktos, emino en JAC. Samen-Werkt pakt de zoektocht naar werk anders aan. De jongeren krijgen hulp van coaches die hen door het volledige traject begeleiden. Luci en Hafid, een jongere en coach, vertellen je meer over hun traject.

“Via de jongerenconsulent van VDAB kwam ik bij Samen-Werkt terecht”, steekt Luci van wal. “Ik ging bij haar op gesprek en samen bekeken we welke stappen ik kon zetten om mijn leven weer in handen te nemen en een zinvolle daginvulling te vinden. Ze vertelde mij toen over het project Samen-Werkt en dit leek wel iets voor mij. Een paar dagen later ging ik naar de hub op het Marktplein, waar ik mijn coach Hafid leerde kennen.”

Hafid: “Verschillende lokale partners, zoals VDAB, verwijzen jongeren naar ons, maar vaak vinden ze ook zelf of via hun netwerk de weg naar Samen-Werkt. Uiteraard starten we enkel een traject op als de jongere ge├źngageerd is en hier zelf volledig achter staat.”
De hulpvragen van jongeren situeren zich op verschillende levensdomeinen. “Als coach ondersteun ik hen bij sollicitaties, papierwerk, de zoektocht naar een woning of de uitbreiding van hun netwerk”, verduidelijkt Hafid. “We bekijken samen waar de prioriteiten liggen en wie of wat we nodig hebben om daarmee aan de slag te gaan.”
Ook Luci voelt aan dat zijn coach geen enkel onderwerp uit de weg gaat. “Het project biedt mij een veilige haven waarin alles bespreekbaar is. Ik voel me hier welkom en er wordt niet geoordeeld. Ik kan zijn wie ik ben en samen met mijn coach werken aan mijn toekomst.”

De coaches begeleiden op maat en vinden het vooral belangrijk dat de jongeren zelf aan het stuur zitten van hun eigen traject. Hafid: “Wij zijn er ter ondersteuning, maar de jongeren bepalen zelf waar ze uiteindelijk naartoe willen. Om hun ambities waar te maken, proberen we zo veel mogelijk samen te werken met personen in hun directe omgeving en onze lokale partners.”

Luci: “Ik kan op mijn eigen tempo aan mijn doelen werken en er is ook voldoende ruimte voor plezier. Zo is er op donderdagnamiddag in de hub een ontmoetingsmoment met andere jongeren die deel uitmaken van het project. De ideale kans om meer sociaal contact te hebben en mijn netwerk uit te breiden.”

Past dit project bij jou? Je kan je aanmelden via je hulpverlener, op www.emino.be of door contact op te nemen met een van de coaches. Dat kan telefonisch, via WhatsApp of sociale media. Je vindt hun contactgegevens op www.arktos.be.