donderdag 12 januari 2023

Robotchirurgie van de nieuwste generatie in SFZ

Hoogst kwalitatieve chirurgische zorg aan jouw zijde Het Sint-Franciscusziekenhuis beschikt voortaan ook over robotchirurgie bij laparoscopische ingrepen, meer bekend onder kijkoperaties.
We spreken over minimaal invasieve technieken.
In eerste instantie zullen de diensten gynaecologie, abdominale heelkunde en urologie met de robot gaan werken. Het betreft dus een multidisciplinair project.
Versius: een robot van de nieuwste in zijn generatie Het verschil met de bestaande systemen op de markt ligt in de afzonderlijke units per instrument en de besturingsconsole voor de chirurg die enkel handbeweging vergt, vergelijkbaar met een spelconsole.

De chirurg werkt met een 3D-bril aan de besturingsconsole, die open is, zodat er een goede communicatie mogelijk is met de rest van het team, wat de patiëntveiligheid zeker ten goede komt.

Financieel voordelig
Een bijkomend voordeel betreft de lagere gebruikskost per ingreep waardoor ook regionale ziekenhuizen van kleinere omvang deze technologie aan hun patiënten kunnen aanbieden.

Over het Versius-systeem van CMR
Het nieuwe Versius-systeem, dat door de ingenieurs van de universiteit van Cambridge specifiek werd ontwikkeld (Cambridge Medical Robotics – CMR), laat toe om met meer precisie en nog betere resultaten kijkoperaties uit te voeren.
Hoewel CMR een jong bedrijf is, werden wereldwijd reeds 5000 ingrepen uitgevoerd en zijn we verheugd om het eerste systeem in de Benelux te kunnen introduceren. CMR zorgt ook voor een intensieve training van de chirurgen en het volledige operatieteam gedurende 2 maanden, zodat vanaf de eerste ingreep elke patiënt in de beste omstandigheden kan worden geopereerd.
Andreaz ziekenhuisnetwerk
Als ziekenhuis zijn we meer dan overtuigd dat we een effectieve bijdrage kunnen leveren aan de verdere uitbouw van het ANDREAZ-ziekenhuisnetwerk. Voor de dienst gynaecologie bestaat er geruime tijd een intense samenwerking tussen de ziekenhuizen Jessa en SFZ . De gynaecologische oncologische robotingrepen worden in Jessa gecentraliseerd, terwijl benigne robotchirurgie in Heusden zal gebeuren.

De dienst urologie werkt onder de naam "Kliniek voor Urologie" reeds een aantal jaar intensief samen in de 4 netwerkziekenhuizen in volledige associatie en kan vanaf nu beschikken over 3 locaties om patiënten robotchirurgie aan te bieden: het Jessaziekenhuis te Hasselt en het Sint-Trudoziekenhuis te Sint-Truiden waar een Da Vinci systeem operationeel is en het Versius-systeem in het Sint-Franciscusziekenhuis te Heusden-Zolder. De dienst abdominale heelkunde breidt uit met een jongere collega die zich bijkomend in robotchirurgie bekwaamd heeft.

Opleiding voor geneesheer specialisten urologie
Bijkomend voordeel hierbij is dat onze urologische specialisten in opleiding binnen het netwerk de mogelijkheid hebben om met beide robotsystemen te leren werken, wat voor de toekomst zeker voordelen biedt . De 'kliniek voor urologie' kan dit als tweede centrum in België momenteel aanbieden