donderdag 12 januari 2023

KWB-Overdag over het DNA


Stein Aerts, ex-Heusdenaar, is professor in Leuven en bezieler van het Laboratorium voor Computationele Biology. De afkorting DNA staat voor een biochemisch macromolecuul dat fungeert als belangrijke drager voor erfelijke informatie in alle organismen. Je kan het vergelijken met een vingerafdruk, die is ook bij elke mens anders. In het DNA zijn alle eigenschappen zoals haarkleur, kleur en ogen en huidskleur opgeslagen.

Professor Aerts vertelde dat de afgelopen jaren enorme technologische vooruitgang is geboekt. Hij verwees naar het genoom, dat is al het DNA in de kern van een cel, het totaal aan DNA van alle chromosomen. Het ganse genoom ia aanwezig in elk van de 37 biljoen cellen van ons lichaam.

Stein Aerts sprak ook over Cel identiteit. Hier zijn we dan beland bij biologie op het niveau van één cel. In mensentaal uitgedrukt: dezelfde ziekte kan sterk verschillen van patiënt tot patiënt. Dankzij de evolutie van de genetische technieken zouden op termijn betere medische behandelingen mogelijk zijn, zelfs voor sommige kankers en alzheimer. Onderzoeker Aerts presenteerde een atlas van al onze cellen doorheen ons leven. Elk celtype brengt een unieke set van genen tot expressie. De uiteenzetting was zware kost, maar alle aanwezigen bleven van begin tot einde zeer aandachtig luisteren.
Dank aan Ludo Deleux voor verslaggeving & foto's