woensdag 18 januari 2023

30ste editie van de BORRELWANDELING, een gesprek met Michel Oyen


De afgelopen dagen deden we een interview met Michel Oyen (voorzitter vzw Toerisme H|Z) over de 30ste editie van de BORRELWANDELING in Bolderberg.

Michel hoe is die eerste Borrelwandeling er gekomen.
De borrelwandeling werd in 1988 voor het eerst georganiseerd.
Marcel Dumon nam hiervoor het initiatief en werd hierin gesteund door de toenmalige vzw VVV Heusden-Zolder. De gemeentelijke Dienst Toerisme deed de administratie en zorgde voor de logistieke ondersteuning.
Het was een hele onderneming omdat er geen sanitaire voorzieningen, zoals water of elektriciteit voorhanden was aan De Kluis. De Kluis was toen immers een leegstaande ruïne!

De bedoeling was divers:
1. De slechte toestand van het gebouw onder de aandacht brengen en zo een “psychologische” druk tot
    stand brengen om “eindelijk” iets te doen aan de triestige situatie van een bijzonder gebouw dat in
    verval was geraakt en blootgesteld was aan vandalisme en de grillen van de natuur.

2. Een fonds creëren om op termijn de restauratie van De Kluis mee te kunnen financieren.
    De vzw , “VVV Heusden-Zolder” opende toen zelfs een aparte kluisrekening.

3. Een toeristisch-sportief evenement (wandeling) creëren om de groene omgeving van Bolderberg te promoten.

4. Met St-Antoniuskermis, de eerste kermis in Limburg, was het de gewoonte dat de mensen van Bolderberg zelfgemaakte
    “pensding” (soort beuling) aten.
    Naar aanleiding van deze wandeling werd in het toenmalige restaurant De Kluis “pensding met gebakken appelkronen
    en bruin brood” geserveerd.
    Nadien deed ook de voorloper van Hotel Savarin mee. De organisatoren van de wandeling hadden graag aan de kluis dan
    ook de verkoop georganiseerd van bloedpens en varkenskoppen. Maar omdat er geen water en elektriciteit voorhanden was,
    is dat er nooit van gekomen. Daarom werd besloten om “gewoon” jenever te schenken.
    Daarom noemde men dit de “borrelwandeling”. Nadien werd dit uitgebreid met Glühwein, chocomelk, hotdog enz.

5. In de beginjaren waren er eerst een 50-tal deelnemers. Dat aantal is jaarlijks toegenomen.

Hoe is dit evenement uitgegroeid ?
We bereikten door doelgerichte publiciteit steeds een groter publiek wat resulteerde in een enorme toename van deelnemers met piekmomenten van ruim 500 wandelaars die tot boven op de kluis kwamen om er hun Nieuwjaars drink en wensen te uiten. Om alles in goede banen te leiden, konden de deelnemers dan ook rekenen op de deskundige begeleiding van eigen gidsen, die hun kennis en weetjes graag delen.

Wanneer ben jij Michel hierbij betrokken geraakt?
Zelf ben ik sinds 1997 betrokken bij het hele gebeuren, eerst als vertegenwoordiger van de toenmalige toeristische actoren, nu ben ik als voorzitter van de VZW Toerisme Heusden Zolder bijzonder opgetogen om het initiatief van Marcel Dumon levendig te houden.

Welke is de mooiste editie's volgens u ?
 De mooiste edities zijn deze waar “Koning Winter” een mooi wit tapijtje over De Kluis en omgeving legde. Velen namen dan ook een slee mee naar boven om met hun kinderen over de besneeuwde getuigenheuvel terug huiswaarts te keren.

Waar kunnen deelnemers verzamelen
Dit jaar kunnen de deelnemers zich aanbieden aan het Toeristisch info kantoor Vrunstraat 6, 3550 Heusden-Zolder waar we verzamelen en om 13:30 stipt vertrekken in groep.(+/-3.5km)

Bovenaan De Kluis is het dan genieten van een traditionele koolputter- en gagelborrel, warme soep, chocomelk, Glühwein of een hartige hotdog bereidt door de vrijwilligers en bestuursleden van de VZW.
Op de achtergrond is passende sfeermuziek voorzien.
Dank aan Michel Oyen voor het interview, dank aan Joseph Bams voor deze archieffoto's uit 2018