zondag 15 januari 2023

30ste editie BORRELWANDELING naar DE KLUIS

De vzw Toerisme Heusden-Zolder organiseert op zondag 22 januari 2023 voor de 30ste keer de bekende winterborrelwandeling naar de gerestaureerde Kluis boven op de Bolderberg.

We vertrekken om 13.30uur onder begeleiding van een gids vanop de parking aan de dienst Toerisme Vrunstraat 6 Bolderberg. Wandelafstand (3,5km). De trekpleister is toch wel boven op de Kluis waar je een mooi uitzicht hebt op het kasteel van Terlaemen.

Ieder jaar zijn er tussen 14 en 17 uur de dranktentjes. Je wordt bediend met frisdranken, chocomelk, Gl├╝hwein, Gagelborrel en onze Koolputterjenever.

Sint-Antonius
Er is bewust gekozen voor zondag 22 januari, de dag dat in Bolderberg de Sint-Antoniuskermis wordt gevierd. Daarmee wordt een oud gebruik opnieuw in de kijker geplaatst. Destijds was het immers de gewoonte dat bij die gelegenheid de inwoners van Bolderberg een varken slachtten. De koppen en de poten van de varkens werden aan de kluizenaar geschonken. Op die zondag werd eerst een vroegmis opgedragen in de kapel langs De Kluis, nadien verkocht de kluizenaar het ontvangen vlees. Met de opbrengst kon hij de kapel onderhouden.