maandag 26 december 2022

Zolder Centrum speelt met nog steeds met 'ballen'.

Je zou het haast vergeten. Maar Zolder Centrum heeft nog een biljart achtergrond . Het Vijvershof is al jaren, een Mekka, van het Golfbiljart. Het creëerde sinds de overdracht van Familie Vanoppen, naar Familie Gerits al jarenlang kampioenen. Laatstgenoemde zorgde inmiddels voor drie generaties Belgische kampioenen in deze discipline. Liam Gerits was ooit de ‘jongste’ Belgische Kampioen. En heeft er ondertussen nog wat titels bijgedaan allerhande.

De twee overgebleven cafe’s binnen Zolder Centrum, spannen dit eindejaar echt de kroon. Ze tonen ‘ballen’. Totaal van elkaar afscheidend, en twee totaal verschillende disciplines. Golfbiljart- en poolbiljart!

Het Vijvershof is al jarenlang gerenommeerd voor zijn eindejaarsfestival op Golfbiljartvlak. Van heel België komen deelnemers, om zich te meten tegen de besten in hun discipline. Met netjes afgestofte biljarts. Gepoetste ballen. Een scheidsrechter bij elke wedstrijd. Netjes binnen de regels van wat het Nationaal Reglement voorschrijft. Een niet te onderschatten sport van denkwijze, en uitvoering.

In ’t Kuipke, begon alles, zoals altijd, aan de toog. Er was een poolbiljart aanwezig. Dus waarom geen tornooi organiseren op inhoudelijk vlak?

Frank Agten ontfermde zich over de organisatie, en vond al snel verschillende deelnemers voor individuele deelname, en als duo’s. Een inhoudelijk basis reglement werd opgesteld. Met een moderne toets. Een Whatsapp groep, informeert alles en iedereen, van uitslag, tot uitdaging en resultaten. Vandaag was de ‘maagdenwedstrijd’, en was dus de officiële start van hun pool-evenement. Zonder belangen. Plezier primeert.

2 verschillende cafe’s! 2 verschillende disciplines! De ene al wat ernstiger in het reglementaire, dan het andere. Het ene al wat professioneler dan de andere! Iets waar winters goed voor zijn. Waar deelnemen, belangrijker is dan winnen. Maar ook die geestdrift verschilt van café tot café. En persoonlijk, ken ik niemand, die graag en voor zijn plezier, verliest!

Wij volgen beide tornooien op de voet. De keuken van Het Vijvershof is tijdens hun tornooi ook open. Tegen een democratische prijs, steun je hun competitiespelers, met een culinaire genoegdoening naar keuze. Voor elk wat wils.

Het Vijvershof sluit volgende week hun jaarlijks af. In de eerste week kenden ze onderstaande winnaars. Het tornooi van ’t Kuipke, zal wat langer duren, vooraleer we een winnaar bekend kunnen maken.

Op zondag 18 december werd het ploegentornooi gewonnen door de Blinky boys. Spiritus Frank, Priori Ronny, Bamps Marco, Vandevoort Guy.
Op woensdag 21 december werd het duotornooi gewonnen door Daems Louis en Dillen Frans.
Op donderdag 22 december heeft Kevin de Vogelaere gewonnen tegen Peter Hauteclair. Kevin is helemaal van Oost-Vlaanderen gekomen .
Vrijdag 23 december hebben Dimi Hermans en Brian Gerits het duo tornooi "Darts & Biljart" gewonnen. De 2de plaats ging naar Luca doop en Bert Stroobans. (TS)